Metoda przeprowadzania testów:
- rozrobienie próbki 5ml ('pilota') z dawkowaniem aromatu oszacowanym głównie na podstawie oceny intensywności poprzez "test węchowy".
Wstępna próba smaku metodą 'drip' (bezpośrednie zakrapianie grzałki) - ponowiona dnia następnego (przeważnie/dodatkowo w zalanym parowniku) i wówczas sporządzenie optymalnej próbki pilotażowej (dopełnienie do 10ml), która staje się 'buteleczką dla niecierpliwych' - czyli do 'codziennej degustacji' i obserwacji zachowania mieszanki w 'okresie dojrzewania'.
- rozrobienie 'sąsiadów', czyli kilku próbek (na jednej, lub dwóch/trzech posiadanych rodzajach baz) o dawkowaniu aromatu o 2-5 kropel mniej i więcej w stosunku do "pilota", przeznaczonych do prób smakowych po conajmniej 10-dniowym okresie 'leżakowania' (dodatkowe wspomaganie mieszania poprzez wstrząsanie butelkami co 2-3 dni, lub w każdej innej chwili, gdy akurat nie ma co zrobić z rękami, lub jest nerwowo podczas oglądania rozgrywek sportowych )
- próby smakowe przeprowadzam na popularnych (wyprodukowanych w ciągu ostatnich 3 lat) parownikach sznurkowych (dolno- i górnogrzałkowych), oraz kartomizerach watkowych.
Do metody 'drip' używam specjalnie dostosowane kartomizery z knotem sznurowym, oraz atomizery '510' i 'tanki'.STRAWBERRY/TRUSKAWKATruskawka/poziomka jest dla mnie jednym z najcudowniejszych owoców pod słońcem, ale jakoś liquidy o tym smaku mnie jak dotąd nie zafascynowały.
Tak jest i tym razem: dobrze ale bez szału.
Rozrobiona mieszanka symuluje smak mocno dojrzałego, a więc pozbawionego kwaśności owocu - ni to truskawki, ni poziomki, ale nie żywcem zerwanej z krzaka i rozpływającej się w ustach, lecz raczej rozgniecionej z cukrem (bez śmietany, której brak wyklucza również podobieństwo do jogurtu, czy serka truskawkowego
)
Zapewnę trochę słodyczy - tej truskawkowej mieszance - użyczyła baza VPG+, na której sporządziłem próbki - z których najwięcej satysfakcji smakowej odniosłem chmurząc te rozrobione przy dawkowaniu aromatu - powyżej 20gtt/10ml
Aromat wydaje się poprawnie skomponowany (brak dodatkowych/negatywnych posmaków) - jednak moim zdaniem mógłby być bardziej rześki.
Wystawiam notę
8/10pktMethod of conducting the tests:
- diluted the sample 5 ml (a „pilot”) with dosing of the flavour estimated mailny on the basis of intensity through „test olfactory”.
Initial try with a „drip” method (direct pouring the heater)
- retried the next day (generally/additionally with a poured evapourer) and then making an optimal pilot sample (addition to 10 ml), which becomes a „bottle for the impatients”- ie. to daily tasting and observation of the behaviour of the mix during a „period of steeping”.
- mixing the „neighbours” ie. a couple of samples (on one or two/three types of bases) on the dosage of the flavour of 2-5 drops less and more in the comparison to the „pilot” designed to the taste tries after at least 10 days of „steeping” (additionaly power of mixing by shaken of the bottles every 2-3 days*** or at any other moment when there is nothing to do with hands or it’s nervous while watching sport competitions).
- I was conducting tries of tasting on popular (produced in the last 3 years) evapourers string (lower and upper heaters) and cotton cartomizers. To „drip” method I use especially designed cartomizers with a wick string and atomizers „510” and „tanks”.
STRAWBERRY
Strawberry/wild strawberry is one of the most exquisite fruits in the world but the liquids of this taste didn’t fascinate me so far.
It’s likewise this time: good but without bells and whistles.
Mix simulates the taste of a very ripe, so devoid of acidity fruit – it’s neither strawberry nor wild strawberry but not picked from the bush or mouthwatering but rather mashed with sugar (without cream whose lack excludes the similarity to the yoghurt or strawberry cheese).
It’s likely that a bit of sweetness – to this strawberry mix – gave base VPG + on which I prepared the samples – from which I had the most taste satisfaction with the dosage of the flavour – above 20 drops/10 ml.
The flavour seems to be well composed (lack of additional/negative after tastes) – however, in my opinion it could be more refreshing.
I rate it 8/10 points.
_________________
Charakterystyka Maceranta:
- okres sponsorowania Monopolu Tytoniowego: 28 lat, z nosem w chmurach: od 10.10.2010
- preferowane smaki: tytoniówki, ulub. przerywniki: deserowe