Metoda przeprowadzania testów:
- rozrobienie próbki 5ml ('pilota') z dawkowaniem aromatu oszacowanym głównie na podstawie oceny intensywności poprzez "test węchowy".
Wstępna próba smaku metodą 'drip' (bezpośrednie zakrapianie grzałki) - ponowiona dnia następnego (przeważnie/dodatkowo w zalanym parowniku) i wówczas sporządzenie optymalnej próbki pilotażowej (dopełnienie do 10ml), która staje się 'buteleczką dla niecierpliwych' - czyli do 'codziennej degustacji' i obserwacji zachowania mieszanki w 'okresie dojrzewania'.
- rozrobienie 'sąsiadów', czyli kilku próbek (na jednej, lub dwóch/trzech posiadanych rodzajach baz) o dawkowaniu aromatu o 2-5 kropel mniej i więcej w stosunku do "pilota", przeznaczonych do prób smakowych po conajmniej 10-dniowym okresie 'leżakowania' (dodatkowe wspomaganie mieszania poprzez wstrząsanie butelkami co 2-3 dni, lub w każdej innej chwili, gdy akurat nie ma co zrobić z rękami, lub jest nerwowo podczas oglądania rozgrywek sportowych )
- próby smakowe przeprowadzam na popularnych (wyprodukowanych w ciągu ostatnich 3 lat) parownikach sznurkowych (dolno- i górnogrzałkowych), oraz kartomizerach watkowych.
Do metody 'drip' używam specjalnie dostosowane kartomizery z knotem sznurowym, oraz atomizery '510' i 'tanki'.PUNCH/PONCZKoszyczek cytrusów w tle i goździki, goździki, goździki....(bardzo lubie je dodawać do zalewy podczas marynowania grzybków, ale tu ich poziom jest jak dla mnie nieco zawyżony) Mocny,wydajny aromat!
Wolę łagodniejsze/subtelniejsze bukieciki wdechowe - ale przez to że smak mieszanki jest ostry i dosadny - przydaje sie np. w chwilach tzw.'przymulenia', czy 'niedopalenia' (po naszemu: niedochmurzenia
)
Próbki rozrobiłem na bazach VPG+ i Universal, ale w przypadku tego mocnego aromatu (przyćmił ziólka w BTU
) jakoś nie odczuwam znaczącej różnicy...
Dawkowanie aromatu: hurraaaa! wreszcie się zbliżyłem do 'średniej forumowej' i poczułem smak przy stężeniach już od 8-10gtt/10ml!
Moja ocena aromatu to 8,4/10pkt
ps1
Hmmm...tyyyle żyję na tym świecie, a dopiero teraz dowiedziałem się ciekawej rzeczy: poncz jako napój świąteczny?
Na moim terenie oficjalnym napojem wigilijnym jest kompot z wędzonych suszek!
ps2
nagrałem kiedyś (tak trochę dla jajec) utworek o ponczu (do tekstu F.Schillera):
http://www.starabanow.republika.pl/Punschlied.mp3Method of conducting the tests:
- diluted the sample 5 ml (a „pilot”) with dosing of the flavour estimated mailny on the basis of intensity through „test olfactory”.
Initial try with a „drip” method (direct pouring the heater)
- retried the next day (generally/additionally with a poured evapourer) and then making an optimal pilot sample (addition to 10 ml), which becomes a „bottle for the impatients”- ie. to daily tasting and observation of the behaviour of the mix during a „period of steeping”.
- mixing the „neighbours” ie. a couple of samples (on one or two/three types of bases) on the dosage of the flavour of 2-5 drops less and more in the comparison to the „pilot” designed to the taste tries after at least 10 days of „steeping” (additionaly power of mixing by shaken of the bottles every 2-3 days*** or at any other moment when there is nothing to do with hands or it’s nervous while watching sport competitions).
- I was conducting tries of tasting on popular (produced in the last 3 years) evapourers string (lower and upper heaters) and cotton cartomizers. To „drip” method I use especially designed cartomizers with a wick string and atomizers „510” and „tanks”.
PUNCH
A basket of citruses in the background and cloves, cloves, cloves…(I like very much to add them to pickle while marinating the mushrooms but here their level is upside a bit). Strong, efficient flavour! I prefer mildest/more subtle inhaling bouquets – but as the taste of a mix is strong and abrupt – it comes in handy while it’s „bland” or „not to smoke” (after our: not to vape). I mixed the samples on VPG+ and Universal bases but in case of this strong flavour (tarnished herbs in BTU) I can’t feel a significant difference…
Dosage of the flavour: huraaaa! Finaly I approached the „forum’s average” and I felt the taste already in the concentrations from 8-10 drops/10 ml!
My grade of the flavour is 8,4/10 points
ps1
Hmmm… I live so long on this world and I only found an intersting thing: punch as a Christmas beverage?
On my territory the official drink for Christmas Eve is compote of smoked plums!
ps2
I recorded once (for a joke) a piece about the punch (to the F. Schiller text):
http://www.starabanow.republika.pl/Punschlied.mp3
_________________
Charakterystyka Maceranta:
- okres sponsorowania Monopolu Tytoniowego: 28 lat, z nosem w chmurach: od 10.10.2010
- preferowane smaki: tytoniówki, ulub. przerywniki: deserowe