Metoda przeprowadzania testów:
- rozrobienie próbki 5ml ('pilota') z dawkowaniem aromatu oszacowanym głównie na podstawie oceny intensywności poprzez "test węchowy".
Wstępna próba smaku metodą 'drip' (bezpośrednie zakrapianie grzałki) - ponowiona dnia następnego (przeważnie/dodatkowo w zalanym parowniku) i wówczas sporządzenie optymalnej próbki pilotażowej (dopełnienie do 10ml), która staje się 'buteleczką dla niecierpliwych' - czyli do 'codziennej degustacji' i obserwacji zachowania mieszanki w 'okresie dojrzewania'.
- rozrobienie 'sąsiadów', czyli kilku próbek (na jednej, lub dwóch/trzech posiadanych rodzajach baz) o dawkowaniu aromatu o 2-5 kropel mniej i więcej w stosunku do "pilota", przeznaczonych do prób smakowych po conajmniej 10-dniowym okresie 'leżakowania' (dodatkowe wspomaganie mieszania poprzez wstrząsanie butelkami co 2-3 dni, lub w każdej innej chwili, gdy akurat nie ma co zrobić z rękami, lub jest nerwowo podczas oglądania rozgrywek sportowych ***)
- próby smakowe przeprowadzam na popularnych (wyprodukowanych w ciągu ostatnich 3 lat) parownikach sznurkowych (dolno- i górnogrzałkowych), oraz kartomizerach watkowych.
Do metody 'drip' używam specjalnie dostosowane kartomizery z knotem sznurowym, oraz atomizery '510' i 'tanki'.LEMON/CYTRYNAAromat przypomina woń obieranej/krojonej cytryny (bliźniacza Lime/Limonka - kojarzy mi się z samym sokiem z cytryny).
Mieszanka dość wiernie oddaje smak posłodzonej cytryny - orzeźwiający, bez nachalnej kwaskowatości, czy goryczy - za co aromat otrzymuje max punktów
10/10, pomimo iż wielkim fanem tego smaku nie jestem (wolę w wersji pitnej z herbatką) i będę go używał jako tzw. 'przerywnik', a może częściej - jako 'upiększacz smaków'.
(ot, choćby mix z pozostałą po testach mieszanką cynamonową)
Za to 'miłośnicy gatunku' mogą być usatysfakcjonowani, bo aromat nie zawiera 'brudnych' posmaków i można sporządzać mieszanki o dowolnej intensywności smaku.
Satysfakcjonujące mnie (i sznurki moich parowników) dawkowanie aromatu (na bazie 12mg VPG+) osiągnąłem przy proporcjach 20-24gtt/10ml.
ps.
***) - o "Analogowych Wstrząsarkach Mieszanek" (projekt rozwojowy
) piszę w tym wątku:
viewtopic.php?f=47&t=2999Method of conducting the tests:
- diluted the sample 5 ml (a „pilot”) with dosing of the flavour estimated mailny on the basis of intensity through „test olfactory”.
Initial try with a „drip” method (direct pouring the heater)
- retried the next day (generally/additionally with a poured evapourer) and then making an optimal pilot sample (addition to 10 ml), which becomes a „bottle for the impatients”- ie. to daily tasting and observation of the behaviour of the mix during a „period of steeping”.
- mixing the „neighbours” ie. a couple of samples (on one or two/three types of bases) on the dosage of the flavour of 2-5 drops less and more in the comparison to the „pilot” designed to the taste tries after at least 10 days of „steeping” (additionaly power of mixing by shaken of the bottles every 2-3 days*** or at any other moment when there is nothing to do with hands or it’s nervous while watching sport competitions).
- I was conducting tries of tasting on popular (produced in the last 3 years) evapourers string (lower and upper heaters) and cotton cartomizers. To „drip” method I use especially designed cartomizers with a wick string and atomizers „510” and „tanks”.
LEMON
The flavour reminds me a smell of peeled/cut lemon (twin lime – I associate with the lemon juice). The mix reflects quite faithfully the taste of a sweetened lemon – refreshing, without pushy acidity or bitterness – that’s why the flavour gets maximum points 10/10 despite the fact that I’m not a big advocte of its taste (I prefer it in a potable version with a tea) and I’ll be using it as a break and even more often as an „embellishment of the tastes” (well perhaps with a left after the tests cinnamon mix). At the other hand the „type lovers” can be satisified as the flavour doesn’t contain any „dirty” after tastes and one can prepare mixes on any taste intensity.
Satisfying me (and strings of my evapourers) dosage of the flavour (on 12 mg VPG+ base) I reached with the proportions 20-24 drops/10 ml.
*** about „regular shakers of the mixes” (developping project) I will write in another thread.
_________________
Charakterystyka Maceranta:
- okres sponsorowania Monopolu Tytoniowego: 28 lat, z nosem w chmurach: od 10.10.2010
- preferowane smaki: tytoniówki, ulub. przerywniki: deserowe