Metoda przeprowadzania testów:
- rozrobienie próbki 5ml ('pilota') z dawkowaniem aromatu oszacowanym głównie na podstawie oceny intensywności poprzez "test węchowy".
Wstępna próba smaku metodą 'drip' (bezpośrednie zakrapianie grzałki) - ponowiona dnia następnego (przeważnie/dodatkowo w zalanym parowniku) i wówczas sporządzenie optymalnej próbki pilotażowej (dopełnienie do 10ml), która staje się 'buteleczką dla niecierpliwych' - czyli do 'codziennej degustacji' i obserwacji zachowania mieszanki w 'okresie dojrzewania'.
- rozrobienie 'sąsiadów', czyli kilku próbek (na jednej, lub dwóch/trzech posiadanych rodzajach baz) o dawkowaniu aromatu o 2-5 kropel mniej i więcej w stosunku do "pilota", przeznaczonych do prób smakowych po conajmniej 10-dniowym okresie 'leżakowania' (dodatkowe wspomaganie mieszania poprzez wstrząsanie butelkami co 2-3 dni ***, lub w każdej innej chwili, gdy akurat nie ma co zrobić z rękami, lub jest nerwowo podczas oglądania rozgrywek sportowych )
- próby smakowe przeprowadzam na popularnych (wyprodukowanych w ciągu ostatnich 3 lat) parownikach sznurkowych (dolno- i górnogrzałkowych), oraz kartomizerach watkowych.
Do metody 'drip' używam specjalnie dostosowane kartomizery z knotem sznurowym, oraz atomizery '510' i 'tanki'.
Method of conducting the tests:
- diluted the sample 5 ml (a „pilot”) with dosing of the flavour estimated mailny on the basis of intensity through „test olfactory”.
Initial try with a „drip” method (direct pouring the heater)
- retried the next day (generally/additionally with a poured evapourer) and then making an optimal pilot sample (addition to 10 ml), which becomes a „bottle for the impatients”- ie. to daily tasting and observation of the behaviour of the mix during a „period of steeping”.
- mixing the „neighbours” ie. a couple of samples (on one or two/three types of bases) on the dosage of the flavour of 2-5 drops less and more in the comparison to the „pilot” designed to the taste tries after at least 10 days of „steeping” (additionaly power of mixing by shaken of the bottles every 2-3 days*** or at any other moment when there is nothing to do with hands or it’s nervous while watching sport competitions).
- I was conducting tries of tasting on popular (produced in the last 3 years) evapourers string (lower and upper heaters) and cotton cartomizers. To „drip” method I use especially designed cartomizers with a wick string and atomizers „510” and „tanks”.
Rosemary/ RozmarynJuż sam zapach aromatu z butelki (pierwsze skojarzenie z jakimś syropem przeciwkaszlowym czy 'specyfikami' typu "Jagermeister" - co by się zgadzało, bo jak czytam o tej roślinie - ze wzgl.na bogatą zawartość olejków eterycznych - jest stosowana w lecznictwie), zapowiadał intrygujący smak i znalazło to potwierdzenie podczas chmurzenia mieszanek.
Taka 'leśna pikanteria' - bo jakby ktoś wywar z igiełek/szyszek zaprawił kropelką chilli, czy naszego rodzimego lubczyku
Nie posiadam pod ręką/nosem 'wzorca smakowego' (żona twierdzi, że rozmaryn rósł kiedyś u nas w doniczce i był dodawany do pieczonych mięs) aby ocenić odwzorowanie - mogę więc jedynie zanucić melodię "O mój rozmarynie rozwijaj się!" i przyznać notę
8/10 - aromat jest dobrze skomponowany, ale ze względu na swoją specyfikę - może być przeze mnie wykorzystywany bardzo okazjonalnie, choć trzeba by sprawdzić kompozycję np. z orzechem laskowym, owocem albo wręcz jakąś 'tytoniówką', której dodałby deko pikanterii.
Ze względu na swoją zadziorną/ostrą nutę - aromat (podobnie jak te z chilli) może znaleźć uznanie u chmurzących płyny bez-, lub 'niskonikotynowe'.
Próbki testowe rozrobiłem na bazach VPG+ i Universal.
Obydwie wersje są akceptowalne, z tym że na Uniwersalnej - z definicji - smak mieszanki jest wzbogacony nutami smakowymi samej bazy i mam wrażenie że przez to jest w nich mniej "lasu".
Stężenia aromatu - pozwalające na intensywne przekazanie smaku przez posiadane przeze mnie parowniki - to 16-24gtt/10ml
***) - o "Analogowych Wstrząsarkach Mieszanek" (projekt rozwojowy
) napiszę w osobnym wątku.
Rosemary
Already the smell from a bottle ( first association with an antitussive syrup or „specifics” „Jagermeister” type – what would fit as I was reading about this plant – because of the rich content of essential oils – is used in the medicine) announced an intriguing taste and found it to confirm while vaping of the mixes. Such a „forestry” piquancy – as someone seasoned the decoction of needles/cones with a dash of chili or our native lovage.I don’t have a „sample of taste” at hand/nose (my wife affirms that rosemary grew in a pot and was added to the roasted meats) to estimate its reflection – I can only sing the melody „O my rosemary grows” and rate it with a 8/10. The flavour is well balanced but because of its specificity – may be used by me only occasionally however, one should check the composition with a hazel nut, a fruit or even with some „tobacco flavour”, which it would give a bit of piquancy. Because of its pugnacious/strong note – the flavour (similiar likewise those with chili) may be recognized by vaping the liquids without or lower nicotin content.
I diluted the testing samples on VPG+ and Universal bases.
Both versions are acceptable, but on Universal – from a definition the taste of the mix is enriched of tasting notes of a base itself and I have an impression that because of it there is a bit less of the „forest”.
Concentrations of the flavour – letting the intensive reflection of the taste by my evapourers are 16-24 drops/10 ml.
*** about „regular shakers of the mixes” (developping project) I will write in another thread.
_________________
Charakterystyka Maceranta:
- okres sponsorowania Monopolu Tytoniowego: 28 lat, z nosem w chmurach: od 10.10.2010
- preferowane smaki: tytoniówki, ulub. przerywniki: deserowe