FORUM INAWERA
http://www.forum.inawera.com/

Czy znajdziemy ,,Kwaśną wisienkę,,
http://www.forum.inawera.com/viewtopic.php?f=90&t=3188
Strona 1 z 1

Autor:  Graella [ 27 maja 2014, o 14:19 ]
Tytuł:  Czy znajdziemy ,,Kwaśną wisienkę,,

Czy znajdziemy ,,kwaśną wisienkę,,
Wszystkie aromaty wiśni, i inne owocowe , które miałam okazję poznać przy tworzeniu liquidów , chociaż aromat wskazywał , pachniał kwaśną wiśnią , kwaśny nie był, jego kwaśność wyczuć mogłam tylko w ,,wyobrażni ,, a nie zmysłem smaku , wydaje mi się że z ,,wisienkami,, które otrzymamy do testów również tak będzie. Biorąc pod uwagę że bazy którymi dysponujemy wykazują odczyn od neutralnego po nawet zasadowy – te z dużą ilości nikotyny, po zmieszaniu z aromatami ,, kwasku,, raczej nie uświadczymy , jeśli mamy mieć ,,kwaśną wisienkę,, musimy zaopatrzyć się o spore ilości jakichś dobrych preparatów do zmiany ,,Ph,, A jeszcze słodycz gliceryny i glikolu .. :roll:
Pytanie do ,, Naszej Chemiczki,, ( jeśli można :) ) jaki odczyn mają nasze aromaty ? szczególnie wiśniowe, bo mając do dyspozycji jedynie papierki lakmusowe ze względu na barwę aromatów , nie mam szans, na ,, język,, wydają się zasadowe .
*smoke*

Autor:  lukmarq [ 28 maja 2014, o 12:04 ]
Tytuł:  Re: Czy znajdziemy ,,Kwaśną wisienkę,,

Graella napisał(a):
wydaje mi się że z ,,wisienkami,, które otrzymamy do testów również tak będzie. ............. po zmieszaniu z aromatami ,, kwasku,, raczej nie uświadczymy , jeśli mamy mieć ,,kwaśną wisienkę,, musimy zaopatrzyć się o spore ilości jakichś dobrych preparatów do zmiany ,,Ph,,



Ja mam przygotowany kwas jabłkowy i zamierzam go dodać po kilka kropli. Może w końcu uda się uzyskać kwaśną wisienkę.

Autor:  Graella [ 28 maja 2014, o 12:38 ]
Tytuł:  Re: Czy znajdziemy ,,Kwaśną wisienkę,,

W liquidach owocowych w tych które mają być kwaskowe ja zawsze zakwaszam :)
Próbowałam nawet witaminą C – kwas askorbinowy , ale chyba najlepszy jest kwas jabłkowy. Kiedyś miałam cytrynę , aromat niby kwaśnej cytryny a ta słodkość glikolu i gliceryny w takim połączeniu była nie do zaakceptowania , teraz zawsze do bazy dodaję najpierw Bitter wizard flawor , bo nie mogę znieść tej słodkości gliceryny , a potem kwaskiem , ale tylko w owocowych , na co dzień i w ogóle to tylko tytoniowe i tu już bez obniżania pH *smoke*

Autor:  inawera [ 28 maja 2014, o 14:50 ]
Tytuł:  Re: Czy znajdziemy ,,Kwaśną wisienkę,,

Graella napisał(a):
W liquidach owocowych w tych które mają być kwaskowe ja zawsze zakwaszam :)
Próbowałam nawet witaminą C – kwas askorbinowy , ale chyba najlepszy jest kwas jabłkowy. Kiedyś miałam cytrynę , aromat niby kwaśnej cytryny a ta słodkość glikolu i gliceryny w takim połączeniu była nie do zaakceptowania , teraz zawsze do bazy dodaję najpierw Bitter wizard flawor , bo nie mogę znieść tej słodkości gliceryny , a potem kwaskiem , ale tylko w owocowych , na co dzień i w ogóle to tylko tytoniowe i tu już bez obniżania pH *smoke*



Rozmawiałem dzisiaj z Agnieszką.
Ph neutralne.

Autor:  Given [ 28 maja 2014, o 14:51 ]
Tytuł:  Re: Czy znajdziemy ,,Kwaśną wisienkę,,

inawera napisał(a):
Graella napisał(a):
W liquidach owocowych w tych które mają być kwaskowe ja zawsze zakwaszam :)
Próbowałam nawet witaminą C – kwas askorbinowy , ale chyba najlepszy jest kwas jabłkowy. Kiedyś miałam cytrynę , aromat niby kwaśnej cytryny a ta słodkość glikolu i gliceryny w takim połączeniu była nie do zaakceptowania , teraz zawsze do bazy dodaję najpierw Bitter wizard flawor , bo nie mogę znieść tej słodkości gliceryny , a potem kwaskiem , ale tylko w owocowych , na co dzień i w ogóle to tylko tytoniowe i tu już bez obniżania pH *smoke*



Rozmawiałem dzisiaj z Agnieszką.
Ph neutralne.



Dzięki! Bo miałem brać aromat do szkoły i posłużyć się pH metrem :P

Autor:  elPetto [ 28 maja 2014, o 23:35 ]
Tytuł:  Re: Czy znajdziemy ,,Kwaśną wisienkę,,

lukmarq napisał(a):
Graella napisał(a):
wydaje mi się że z ,,wisienkami,, które otrzymamy do testów również tak będzie. ............. po zmieszaniu z aromatami ,, kwasku,, raczej nie uświadczymy , jeśli mamy mieć ,,kwaśną wisienkę,, musimy zaopatrzyć się o spore ilości jakichś dobrych preparatów do zmiany ,,Ph,,



Ja mam przygotowany kwas jabłkowy i zamierzam go dodać po kilka kropli. Może w końcu uda się uzyskać kwaśną wisienkę.


No to Wy se zakwaszajcie, a ja tam wolę spożywać na słodko (byle nie za dużo pestki, liści i kory :mrgreen: )
- bo kwaśnej wiśni to już się człowiek ożarł w dzieciństwie, nie pozwalając bidulkom dojrzeć na drzewkach... ;) :D


Given napisał(a):

Dzięki! Bo miałem brać aromat do szkoły i posłużyć się pH metrem :P


A jak mi się kiedyś stłukło 'pół metra Żyta' - to mój pech wyniósł 50cm, czy dochodzą jeszcze jakieś współczynniki? :geek:

Autor:  Given [ 28 maja 2014, o 23:56 ]
Tytuł:  Re: Czy znajdziemy ,,Kwaśną wisienkę,,

elPetto napisał(a):
Given napisał(a):

Dzięki! Bo miałem brać aromat do szkoły i posłużyć się pH metrem :P


A jak mi się kiedyś stłukło 'pół metra Żyta' - to mój pech wyniósł 50cm, czy dochodzą jeszcze jakieś współczynniki? :geek:



Nie załapałem :lol:

Autor:  Graella [ 29 maja 2014, o 09:00 ]
Tytuł:  Re: Czy znajdziemy ,,Kwaśną wisienkę,,

el Petto chciał wytworzyć C2H5OH i zamiast przyrządów do badania zawartości ,, cukru w cukrze ,, brał na język,, :)

A jak mi się kiedyś stłukło 'pół metra Żyta' - to mój pech wyniósł 50cm, czy dochodzą jeszcze jakieś współczynniki? :geek:

:) jako współczynnik najlepiej dodać słodką wisienkę o nie za dużym pechu...

Autor:  ardbeg [ 29 maja 2014, o 14:17 ]
Tytuł:  Re: Czy znajdziemy ,,Kwaśną wisienkę,,

elPetto napisał(a):
A jak mi się kiedyś stłukło 'pół metra Żyta' - to mój pech wyniósł 50cm, czy dochodzą jeszcze jakieś współczynniki? :geek:

Rzekłbym współczynnik wyniósł -500 ccm. Tak z "czysto" geometrycznego punktu widzenia.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/