FORUM INAWERA http://www.forum.inawera.com/ |
|
Czy znajdziemy ,,Kwaśną wisienkę,, http://www.forum.inawera.com/viewtopic.php?f=90&t=3188 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Graella [ 27 maja 2014, o 14:19 ] |
Tytuł: | Czy znajdziemy ,,Kwaśną wisienkę,, |
Czy znajdziemy ,,kwaśną wisienkę,, Wszystkie aromaty wiśni, i inne owocowe , które miałam okazję poznać przy tworzeniu liquidów , chociaż aromat wskazywał , pachniał kwaśną wiśnią , kwaśny nie był, jego kwaśność wyczuć mogłam tylko w ,,wyobrażni ,, a nie zmysłem smaku , wydaje mi się że z ,,wisienkami,, które otrzymamy do testów również tak będzie. Biorąc pod uwagę że bazy którymi dysponujemy wykazują odczyn od neutralnego po nawet zasadowy – te z dużą ilości nikotyny, po zmieszaniu z aromatami ,, kwasku,, raczej nie uświadczymy , jeśli mamy mieć ,,kwaśną wisienkę,, musimy zaopatrzyć się o spore ilości jakichś dobrych preparatów do zmiany ,,Ph,, A jeszcze słodycz gliceryny i glikolu .. … Pytanie do ,, Naszej Chemiczki,, ( jeśli można ) jaki odczyn mają nasze aromaty ? szczególnie wiśniowe, bo mając do dyspozycji jedynie papierki lakmusowe ze względu na barwę aromatów , nie mam szans, na ,, język,, wydają się zasadowe . |
Autor: | lukmarq [ 28 maja 2014, o 12:04 ] |
Tytuł: | Re: Czy znajdziemy ,,Kwaśną wisienkę,, |
Graella napisał(a): wydaje mi się że z ,,wisienkami,, które otrzymamy do testów również tak będzie. ............. po zmieszaniu z aromatami ,, kwasku,, raczej nie uświadczymy , jeśli mamy mieć ,,kwaśną wisienkę,, musimy zaopatrzyć się o spore ilości jakichś dobrych preparatów do zmiany ,,Ph,, Ja mam przygotowany kwas jabłkowy i zamierzam go dodać po kilka kropli. Może w końcu uda się uzyskać kwaśną wisienkę. |
Autor: | Graella [ 28 maja 2014, o 12:38 ] |
Tytuł: | Re: Czy znajdziemy ,,Kwaśną wisienkę,, |
W liquidach owocowych w tych które mają być kwaskowe ja zawsze zakwaszam Próbowałam nawet witaminą C – kwas askorbinowy , ale chyba najlepszy jest kwas jabłkowy. Kiedyś miałam cytrynę , aromat niby kwaśnej cytryny a ta słodkość glikolu i gliceryny w takim połączeniu była nie do zaakceptowania , teraz zawsze do bazy dodaję najpierw Bitter wizard flawor , bo nie mogę znieść tej słodkości gliceryny , a potem kwaskiem , ale tylko w owocowych , na co dzień i w ogóle to tylko tytoniowe i tu już bez obniżania pH |
Autor: | inawera [ 28 maja 2014, o 14:50 ] |
Tytuł: | Re: Czy znajdziemy ,,Kwaśną wisienkę,, |
Graella napisał(a): W liquidach owocowych w tych które mają być kwaskowe ja zawsze zakwaszam Próbowałam nawet witaminą C – kwas askorbinowy , ale chyba najlepszy jest kwas jabłkowy. Kiedyś miałam cytrynę , aromat niby kwaśnej cytryny a ta słodkość glikolu i gliceryny w takim połączeniu była nie do zaakceptowania , teraz zawsze do bazy dodaję najpierw Bitter wizard flawor , bo nie mogę znieść tej słodkości gliceryny , a potem kwaskiem , ale tylko w owocowych , na co dzień i w ogóle to tylko tytoniowe i tu już bez obniżania pH Rozmawiałem dzisiaj z Agnieszką. Ph neutralne. |
Autor: | Given [ 28 maja 2014, o 14:51 ] |
Tytuł: | Re: Czy znajdziemy ,,Kwaśną wisienkę,, |
inawera napisał(a): Graella napisał(a): W liquidach owocowych w tych które mają być kwaskowe ja zawsze zakwaszam Próbowałam nawet witaminą C – kwas askorbinowy , ale chyba najlepszy jest kwas jabłkowy. Kiedyś miałam cytrynę , aromat niby kwaśnej cytryny a ta słodkość glikolu i gliceryny w takim połączeniu była nie do zaakceptowania , teraz zawsze do bazy dodaję najpierw Bitter wizard flawor , bo nie mogę znieść tej słodkości gliceryny , a potem kwaskiem , ale tylko w owocowych , na co dzień i w ogóle to tylko tytoniowe i tu już bez obniżania pH Rozmawiałem dzisiaj z Agnieszką. Ph neutralne. Dzięki! Bo miałem brać aromat do szkoły i posłużyć się pH metrem |
Autor: | elPetto [ 28 maja 2014, o 23:35 ] |
Tytuł: | Re: Czy znajdziemy ,,Kwaśną wisienkę,, |
lukmarq napisał(a): Graella napisał(a): wydaje mi się że z ,,wisienkami,, które otrzymamy do testów również tak będzie. ............. po zmieszaniu z aromatami ,, kwasku,, raczej nie uświadczymy , jeśli mamy mieć ,,kwaśną wisienkę,, musimy zaopatrzyć się o spore ilości jakichś dobrych preparatów do zmiany ,,Ph,, Ja mam przygotowany kwas jabłkowy i zamierzam go dodać po kilka kropli. Może w końcu uda się uzyskać kwaśną wisienkę. No to Wy se zakwaszajcie, a ja tam wolę spożywać na słodko (byle nie za dużo pestki, liści i kory ) - bo kwaśnej wiśni to już się człowiek ożarł w dzieciństwie, nie pozwalając bidulkom dojrzeć na drzewkach... Given napisał(a): Dzięki! Bo miałem brać aromat do szkoły i posłużyć się pH metrem A jak mi się kiedyś stłukło 'pół metra Żyta' - to mój pech wyniósł 50cm, czy dochodzą jeszcze jakieś współczynniki? |
Autor: | Given [ 28 maja 2014, o 23:56 ] |
Tytuł: | Re: Czy znajdziemy ,,Kwaśną wisienkę,, |
elPetto napisał(a): Given napisał(a): Dzięki! Bo miałem brać aromat do szkoły i posłużyć się pH metrem A jak mi się kiedyś stłukło 'pół metra Żyta' - to mój pech wyniósł 50cm, czy dochodzą jeszcze jakieś współczynniki? Nie załapałem |
Autor: | Graella [ 29 maja 2014, o 09:00 ] |
Tytuł: | Re: Czy znajdziemy ,,Kwaśną wisienkę,, |
el Petto chciał wytworzyć C2H5OH i zamiast przyrządów do badania zawartości ,, cukru w cukrze ,, brał na język,, A jak mi się kiedyś stłukło 'pół metra Żyta' - to mój pech wyniósł 50cm, czy dochodzą jeszcze jakieś współczynniki? jako współczynnik najlepiej dodać słodką wisienkę o nie za dużym pechu... |
Autor: | ardbeg [ 29 maja 2014, o 14:17 ] |
Tytuł: | Re: Czy znajdziemy ,,Kwaśną wisienkę,, |
elPetto napisał(a): A jak mi się kiedyś stłukło 'pół metra Żyta' - to mój pech wyniósł 50cm, czy dochodzą jeszcze jakieś współczynniki? Rzekłbym współczynnik wyniósł -500 ccm. Tak z "czysto" geometrycznego punktu widzenia. |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |