FORUM INAWERA

INAWERA , E-PALENIA NOWA ERA
Teraz jest 28 mar 2024, o 15:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 maja 2014, o 14:19 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 gru 2013, o 00:25
Posty: 363
Czy znajdziemy ,,kwaśną wisienkę,,
Wszystkie aromaty wiśni, i inne owocowe , które miałam okazję poznać przy tworzeniu liquidów , chociaż aromat wskazywał , pachniał kwaśną wiśnią , kwaśny nie był, jego kwaśność wyczuć mogłam tylko w ,,wyobrażni ,, a nie zmysłem smaku , wydaje mi się że z ,,wisienkami,, które otrzymamy do testów również tak będzie. Biorąc pod uwagę że bazy którymi dysponujemy wykazują odczyn od neutralnego po nawet zasadowy – te z dużą ilości nikotyny, po zmieszaniu z aromatami ,, kwasku,, raczej nie uświadczymy , jeśli mamy mieć ,,kwaśną wisienkę,, musimy zaopatrzyć się o spore ilości jakichś dobrych preparatów do zmiany ,,Ph,, A jeszcze słodycz gliceryny i glikolu .. :roll:
Pytanie do ,, Naszej Chemiczki,, ( jeśli można :) ) jaki odczyn mają nasze aromaty ? szczególnie wiśniowe, bo mając do dyspozycji jedynie papierki lakmusowe ze względu na barwę aromatów , nie mam szans, na ,, język,, wydają się zasadowe .
*smoke*

_________________
Obrazek
pozdrawiam Graella


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 maja 2014, o 12:04 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 mar 2013, o 20:55
Posty: 275
Lokalizacja: Ostrołęka
Graella napisał(a):
wydaje mi się że z ,,wisienkami,, które otrzymamy do testów również tak będzie. ............. po zmieszaniu z aromatami ,, kwasku,, raczej nie uświadczymy , jeśli mamy mieć ,,kwaśną wisienkę,, musimy zaopatrzyć się o spore ilości jakichś dobrych preparatów do zmiany ,,Ph,,



Ja mam przygotowany kwas jabłkowy i zamierzam go dodać po kilka kropli. Może w końcu uda się uzyskać kwaśną wisienkę.

_________________
Obrazek Obrazek
Wszystkie testy przeprowadzam na atomizerze 510LR


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 maja 2014, o 12:38 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 gru 2013, o 00:25
Posty: 363
W liquidach owocowych w tych które mają być kwaskowe ja zawsze zakwaszam :)
Próbowałam nawet witaminą C – kwas askorbinowy , ale chyba najlepszy jest kwas jabłkowy. Kiedyś miałam cytrynę , aromat niby kwaśnej cytryny a ta słodkość glikolu i gliceryny w takim połączeniu była nie do zaakceptowania , teraz zawsze do bazy dodaję najpierw Bitter wizard flawor , bo nie mogę znieść tej słodkości gliceryny , a potem kwaskiem , ale tylko w owocowych , na co dzień i w ogóle to tylko tytoniowe i tu już bez obniżania pH *smoke*

_________________
Obrazek
pozdrawiam Graella


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 maja 2014, o 14:50 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 maja 2010, o 22:22
Posty: 1870
Graella napisał(a):
W liquidach owocowych w tych które mają być kwaskowe ja zawsze zakwaszam :)
Próbowałam nawet witaminą C – kwas askorbinowy , ale chyba najlepszy jest kwas jabłkowy. Kiedyś miałam cytrynę , aromat niby kwaśnej cytryny a ta słodkość glikolu i gliceryny w takim połączeniu była nie do zaakceptowania , teraz zawsze do bazy dodaję najpierw Bitter wizard flawor , bo nie mogę znieść tej słodkości gliceryny , a potem kwaskiem , ale tylko w owocowych , na co dzień i w ogóle to tylko tytoniowe i tu już bez obniżania pH *smoke*



Rozmawiałem dzisiaj z Agnieszką.
Ph neutralne.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 maja 2014, o 14:51 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 kwi 2013, o 22:05
Posty: 334
Lokalizacja: Kraków
inawera napisał(a):
Graella napisał(a):
W liquidach owocowych w tych które mają być kwaskowe ja zawsze zakwaszam :)
Próbowałam nawet witaminą C – kwas askorbinowy , ale chyba najlepszy jest kwas jabłkowy. Kiedyś miałam cytrynę , aromat niby kwaśnej cytryny a ta słodkość glikolu i gliceryny w takim połączeniu była nie do zaakceptowania , teraz zawsze do bazy dodaję najpierw Bitter wizard flawor , bo nie mogę znieść tej słodkości gliceryny , a potem kwaskiem , ale tylko w owocowych , na co dzień i w ogóle to tylko tytoniowe i tu już bez obniżania pH *smoke*



Rozmawiałem dzisiaj z Agnieszką.
Ph neutralne.



Dzięki! Bo miałem brać aromat do szkoły i posłużyć się pH metrem :P

_________________
Obrazek
Obrazek Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 maja 2014, o 23:35 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 paź 2013, o 23:59
Posty: 786
lukmarq napisał(a):
Graella napisał(a):
wydaje mi się że z ,,wisienkami,, które otrzymamy do testów również tak będzie. ............. po zmieszaniu z aromatami ,, kwasku,, raczej nie uświadczymy , jeśli mamy mieć ,,kwaśną wisienkę,, musimy zaopatrzyć się o spore ilości jakichś dobrych preparatów do zmiany ,,Ph,,



Ja mam przygotowany kwas jabłkowy i zamierzam go dodać po kilka kropli. Może w końcu uda się uzyskać kwaśną wisienkę.


No to Wy se zakwaszajcie, a ja tam wolę spożywać na słodko (byle nie za dużo pestki, liści i kory :mrgreen: )
- bo kwaśnej wiśni to już się człowiek ożarł w dzieciństwie, nie pozwalając bidulkom dojrzeć na drzewkach... ;) :D


Given napisał(a):

Dzięki! Bo miałem brać aromat do szkoły i posłużyć się pH metrem :P


A jak mi się kiedyś stłukło 'pół metra Żyta' - to mój pech wyniósł 50cm, czy dochodzą jeszcze jakieś współczynniki? :geek:

_________________
Obrazek
Charakterystyka Maceranta:
- okres sponsorowania Monopolu Tytoniowego: 28 lat, z nosem w chmurach: od 10.10.2010
- preferowane smaki: tytoniówki, ulub. przerywniki: deserowe


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 maja 2014, o 23:56 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 kwi 2013, o 22:05
Posty: 334
Lokalizacja: Kraków
elPetto napisał(a):
Given napisał(a):

Dzięki! Bo miałem brać aromat do szkoły i posłużyć się pH metrem :P


A jak mi się kiedyś stłukło 'pół metra Żyta' - to mój pech wyniósł 50cm, czy dochodzą jeszcze jakieś współczynniki? :geek:



Nie załapałem :lol:

_________________
Obrazek
Obrazek Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 maja 2014, o 09:00 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 gru 2013, o 00:25
Posty: 363
el Petto chciał wytworzyć C2H5OH i zamiast przyrządów do badania zawartości ,, cukru w cukrze ,, brał na język,, :)

A jak mi się kiedyś stłukło 'pół metra Żyta' - to mój pech wyniósł 50cm, czy dochodzą jeszcze jakieś współczynniki? :geek:

:) jako współczynnik najlepiej dodać słodką wisienkę o nie za dużym pechu...

_________________
Obrazek
pozdrawiam Graella


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 maja 2014, o 14:17 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lis 2012, o 11:48
Posty: 909
Lokalizacja: Bydgoszcz
elPetto napisał(a):
A jak mi się kiedyś stłukło 'pół metra Żyta' - to mój pech wyniósł 50cm, czy dochodzą jeszcze jakieś współczynniki? :geek:

Rzekłbym współczynnik wyniósł -500 ccm. Tak z "czysto" geometrycznego punktu widzenia.

_________________
Obrazek Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL