FORUM INAWERA http://www.forum.inawera.com/ |
|
Kapsaicyna - Pilnie Poszukuję http://www.forum.inawera.com/viewtopic.php?f=76&t=4150 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | mKrzepa [ 18 sie 2017, o 17:44 ] |
Tytuł: | Kapsaicyna - Pilnie Poszukuję |
Witam Wszystkich Poszukuję aromatu o smaku "kapsaicyna" Niestety te dotychczas przeze mnie używane wyszły już z obiegu Będę wdzięczny za informację . Pozdrawiam |
Autor: | macbulwa [ 20 sie 2017, o 10:38 ] |
Tytuł: | Re: Kapsaicyna - Pilnie Poszukuję |
Witaj, nic nie wiem o gotowych dodatkach do liquidow w postaci kapsaicyny, ale ... Zrob to sam Ja siekam drobno ostre papryczki (np. chili, Espelette, Cayenne itp.) w calosci, razem z gniazdami nasiennymi i zalewam oliwa - odstawiam do lodowki na kilka dni - codziennie po kilka razy mieszajac. Przygotowuje to w celach spozywczych, jako przyprawe do pizzy, salatek ... Mysle, ze uda sie zmacerowac papryczki w glicerynie lub glikolu. A kto wie, czy nie wystarczyloby do bazy dodac suchy, zmielony piment np. Chili pepper, pieprz Cayenne, ... - z pewnoscia zawieraja kapsaicyne a produkcja bedzie prostsza. Tej metody uzywam gdy swieze papryczki sa niedostepne ... |
Autor: | mKrzepa [ 21 sie 2017, o 09:47 ] |
Tytuł: | Re: Kapsaicyna - Pilnie Poszukuję |
Dzięki za odpowiedź Ten który stosowałem był z Flawor West - Capsicum ( był w sprzedaży w E-Dymie ) Z pewnością da się to zrobić na bazie glikolu lub gliceryny . Dzisiaj będę próbował A co do pomysłu dodawania bezpośrednio do bazy suchych składników zawierających kapsaicynę ... to nie jest dobry pomysł wierz mi ... wciągnięcie bezpośrednio do płuc choćby najmniejszej cząsteczki stałej z kapsaicyną nie jest przyjemne próbowałem tego dodając do mięty (na etapie poszukiwań swojego ideału) Odradzam można sobie zrobić krzywdę ... |
Autor: | macbulwa [ 21 sie 2017, o 22:26 ] |
Tytuł: | Re: Kapsaicyna - Pilnie Poszukuję |
mKrzepa napisał(a): Dzięki za odpowiedź A co do pomysłu dodawania bezpośrednio do bazy suchych składników zawierających kapsaicynę ... to nie jest dobry pomysł wierz mi ... wciągnięcie bezpośrednio do płuc choćby najmniejszej cząsteczki stałej z kapsaicyną nie jest przyjemne próbowałem tego dodając do mięty (na etapie poszukiwań swojego ideału) Odradzam można sobie zrobić krzywdę ... Nie to dokladnie mialem na mysli ( poszedlem moze zbyt duzym skrotem, zapominajac dodac slowo "przefiltrowane") - ja stosuje sucha, zmielona papryke ostra do rozpuszczenia w oleju i akurat do pizzy jest to calkiem spoko - do wapowania mialem na mysli prawie to samo, tylko jak i swieze papryczki przefiltrowane przez np. filtr do kawy ...ale masz racje, ze suche, nawet przefiltrowane moze niesc ze soba malenkie czasteczki stale papryki i byc przykre w wapowaniu ... |
Autor: | mKrzepa [ 22 sie 2017, o 07:50 ] |
Tytuł: | Re: Kapsaicyna - Pilnie Poszukuję |
Wczoraj spróbowałem zrobić aromat (do wapowania) . Podgrzewałem i mieszalem naprzemiennie glikol wymieszany z pieprzem cayenne . Potem kilkukrotne odfiltrowanie i gotowe Niestety smakiem jestem zawiedziony Pikanterię oczywiście czuć ( o to mi chodziło ), jednak wyczuwalny jest również smak jakby przypalonego cukru... Druga próba okazała się dużo bardziej zadowalająca Tym razem użyłem zwykłego pieprzu W tym przypadku jest równie pikantnie, tyle że bez nieprzyjemnego w/w posmaku. Tu pojawił się również dodatkowo delikatny smak ...korzenno-tytoniowy. W połączeniu z mentolowe jest Git |
Autor: | marcin [ 22 sie 2017, o 08:10 ] |
Tytuł: | Re: Kapsaicyna - Pilnie Poszukuję |
A próbował Pan naszego aromatu: http://www.inawera.com/aromat-spozywczy ... -1279.html |
Autor: | mKrzepa [ 22 sie 2017, o 08:53 ] |
Tytuł: | Re: Kapsaicyna - Pilnie Poszukuję |
Nie . Tego jeszcze nie. Próbowałem Wasz aromat "chilli" ale jest w smaku trochę jak Tabasco. Szukam czegoś co mogę dodać do mentolu i uzyskać coś w rodzaju mięty piepszowej. Z naciskiem na "pieprzowej" Takie odwzorowanie klasycznego mentolowego papierosa z efektem "palenia czy pieczenia" w gardle. |
Autor: | macbulwa [ 22 sie 2017, o 10:18 ] |
Tytuł: | Re: Kapsaicyna - Pilnie Poszukuję |
mKrzepa napisał(a): Niestety smakiem jestem zawiedziony Pikanterię oczywiście czuć ( o to mi chodziło ), jednak wyczuwalny jest również smak jakby przypalonego cukru... Takiemu nie dogodzisz A przeciez cukier mKrzepi A juz na powaznie: gratuluje Twoim eksperymentalnym doswiadczeniom. Moze wlasnie pieprz jest najlepszym rozwiazaniem dla uzyskania miety "pieprzowej" ? Nomen omen. Lepsza jest mieta gdy jest pieprznieta. Peperyna zamiast kapsaicyny - ostatecznie niewazne jak zwal, byleby bylo ostro i smakowalo ! |
Autor: | mKrzepa [ 24 sie 2017, o 13:23 ] |
Tytuł: | Re: Kapsaicyna - Pilnie Poszukuję |
Oj tak . Najważniejsze żeby piekło i nie było słodkie A to piecze i to nieźle |
Autor: | marcin [ 25 sie 2017, o 12:43 ] |
Tytuł: | Re: Kapsaicyna - Pilnie Poszukuję |
To może jednak nasz aromat? Jeśli nie hot chili, to może to: http://www.inawera.com/shisha-chili-aro ... -1285.html |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |