FORUM INAWERA

INAWERA , E-PALENIA NOWA ERA
Teraz jest 17 paź 2017, o 06:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 sie 2017, o 17:44 
Offline

Dołączył(a): 18 sie 2017, o 17:30
Posty: 5
Witam Wszystkich
Poszukuję aromatu o smaku "kapsaicyna"
Niestety te dotychczas przeze mnie używane wyszły już z obiegu :(
Będę wdzięczny za informację .
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 sie 2017, o 10:38 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 gru 2013, o 03:04
Posty: 1007
Lokalizacja: France
Witaj,
nic nie wiem o gotowych dodatkach do liquidow w postaci kapsaicyny, ale ...
Zrob to sam :lol:
Ja siekam drobno ostre papryczki (np. chili, Espelette, Cayenne itp.) w calosci, razem z gniazdami nasiennymi i zalewam oliwa - odstawiam do lodowki na kilka dni - codziennie po kilka razy mieszajac.
Przygotowuje to w celach spozywczych, jako przyprawe do pizzy, salatek ...
Mysle, ze uda sie zmacerowac papryczki w glicerynie lub glikolu. :?:

A kto wie, czy nie wystarczyloby do bazy dodac suchy, zmielony piment np. Chili pepper, pieprz Cayenne, ... - z pewnoscia zawieraja kapsaicyne a produkcja bedzie prostsza. Tej metody uzywam gdy swieze papryczki sa niedostepne ...

_________________
Obrazek Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 sie 2017, o 09:47 
Offline

Dołączył(a): 18 sie 2017, o 17:30
Posty: 5
Dzięki za odpowiedź :)
Ten który stosowałem był z Flawor West - Capsicum ( był w sprzedaży w E-Dymie )
Z pewnością da się to zrobić na bazie glikolu lub gliceryny . Dzisiaj będę próbował :)
A co do pomysłu dodawania bezpośrednio do bazy suchych składników zawierających kapsaicynę ...
to nie jest dobry pomysł :) wierz mi ...:)
wciągnięcie bezpośrednio do płuc choćby najmniejszej cząsteczki stałej z kapsaicyną nie jest przyjemne :)
próbowałem tego dodając do mięty (na etapie poszukiwań swojego ideału)
Odradzam :) można sobie zrobić krzywdę ...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 sie 2017, o 22:26 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 gru 2013, o 03:04
Posty: 1007
Lokalizacja: France
mKrzepa napisał(a):
Dzięki za odpowiedź :)A co do pomysłu dodawania bezpośrednio do bazy suchych składników zawierających kapsaicynę ...
to nie jest dobry pomysł :) wierz mi ...:)
wciągnięcie bezpośrednio do płuc choćby najmniejszej cząsteczki stałej z kapsaicyną nie jest przyjemne :)
próbowałem tego dodając do mięty (na etapie poszukiwań swojego ideału)
Odradzam :) można sobie zrobić krzywdę ...

Nie to dokladnie mialem na mysli ( poszedlem moze zbyt duzym skrotem, zapominajac dodac slowo "przefiltrowane") - ja stosuje sucha, zmielona papryke ostra do rozpuszczenia w oleju i akurat do pizzy jest to calkiem spoko - do wapowania mialem na mysli prawie to samo, tylko jak i swieze papryczki przefiltrowane przez np. filtr do kawy ...ale masz racje, ze suche, nawet przefiltrowane moze niesc ze soba malenkie czasteczki stale papryki i byc przykre w wapowaniu ... ;)

_________________
Obrazek Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 sie 2017, o 07:50 
Offline

Dołączył(a): 18 sie 2017, o 17:30
Posty: 5
Wczoraj spróbowałem zrobić aromat (do wapowania) .
Podgrzewałem i mieszalem naprzemiennie glikol wymieszany z pieprzem cayenne . Potem kilkukrotne odfiltrowanie i gotowe :)
Niestety smakiem jestem zawiedziony :(
Pikanterię oczywiście czuć ( o to mi chodziło ), jednak wyczuwalny jest również smak jakby przypalonego cukru...:(
Druga próba okazała się dużo bardziej zadowalająca :)
Tym razem użyłem zwykłego pieprzu :)
W tym przypadku jest równie pikantnie, tyle że bez nieprzyjemnego w/w posmaku. Tu pojawił się również dodatkowo delikatny smak ...korzenno-tytoniowy.
W połączeniu z mentolowe jest Git :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 sie 2017, o 08:10 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 sie 2013, o 08:02
Posty: 127
A próbował Pan naszego aromatu:

http://www.inawera.com/aromat-spozywczy ... -1279.html


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 sie 2017, o 08:53 
Offline

Dołączył(a): 18 sie 2017, o 17:30
Posty: 5
Nie . Tego jeszcze nie.
Próbowałem Wasz aromat "chilli" ale jest w smaku trochę jak Tabasco.
Szukam czegoś co mogę dodać do mentolu i uzyskać coś w rodzaju mięty piepszowej. Z naciskiem na "pieprzowej" :)
Takie odwzorowanie klasycznego mentolowego papierosa z efektem "palenia czy pieczenia" w gardle.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 sie 2017, o 10:18 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 gru 2013, o 03:04
Posty: 1007
Lokalizacja: France
mKrzepa napisał(a):

Niestety smakiem jestem zawiedziony :(
Pikanterię oczywiście czuć ( o to mi chodziło ), jednak wyczuwalny jest również smak jakby przypalonego cukru...:(


Takiemu nie dogodzisz :lol:
A przeciez cukier mKrzepi *rolf*

A juz na powaznie: gratuluje Twoim eksperymentalnym doswiadczeniom. Moze wlasnie pieprz jest najlepszym rozwiazaniem dla uzyskania miety "pieprzowej" ? Nomen omen. Lepsza jest mieta gdy jest pieprznieta. ;) Peperyna zamiast kapsaicyny - ostatecznie niewazne jak zwal, byleby bylo ostro i smakowalo !

_________________
Obrazek Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 sie 2017, o 13:23 
Offline

Dołączył(a): 18 sie 2017, o 17:30
Posty: 5
Oj tak . Najważniejsze żeby piekło :)
i nie było słodkie
A to piecze i to nieźle :P :oops:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 sie 2017, o 12:43 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 sie 2013, o 08:02
Posty: 127
To może jednak nasz aromat? Jeśli nie hot chili, to może to: http://www.inawera.com/shisha-chili-aro ... -1285.html


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Google [Bot]


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL