FORUM INAWERA http://www.forum.inawera.com/ |
|
TESTY KONIEC JESIENI 2017 - DARK LAGER http://www.forum.inawera.com/viewtopic.php?f=166&t=4179 |
Strona 3 z 4 |
Autor: | caffe23 [ 6 mar 2018, o 12:50 ] |
Tytuł: | Re: TESTY KONIEC JESIENI 2017 - DARK LAGER |
Przeniosłem wczoraj z piwnicy do pokoju zarówno nową mieszankę jak i sam aromat aby sprawdzić czy zmieni się smak i zapach w wyższej temperaturze i kiedy to nastąpi. Nowa mieszanka leżakowała w piwnicy około dwóch tygodni. Nie zapisywałem daty gdyż byłem pewien, że i tak postoi tam dłużej niż wymaga to okres leżakowania. Myślałem, że to co mam zrobione i stoi na gorze, wystarczy na dłużej. Nie spodziewałem się, że zmieni smak. Dziś spróbowałem tej nowej mieszanki i jak na razie jest OK, smakuje jak te pierwsze w początkowym okresie (koniec grudnia / cały styczeń). Wąchałem i porównywałem zapach nowej i starej (takie same butelki, taka sama baza, takie same proporcje i identyczne warunki wykonania). Jest różnica w zapachu. W tej starej wyraźnie wyczuwalna jest kwaskowatość fermentacji, ocet z owoców. Teraz trzeba czekać, nie wiem dokładnie ile. Nie napisał bym tej uwagi o aromacie gdyby nie moja żona. Ja sam odczułem stopniową zmianę smaku, który stawał się zwietrzały i bardziej przypominał świeże drożdże. W styczniu i w lutym wapowałem tą mieszankę na przemian z Horned Toffee i nie było z jej strony żadnej mowy, że coś nieładnie pachnie. Kataru przez dwa miesiące nie miała Kilka dni przed napisaniem tej uwagi wykrzyczała do mnie – co ja "palę", że tak śmierdzi. To utwierdziło mnie, że jest jednak coś nie tak i smak mi się nie zmienił. Być może tak ma być. Są przecież aromaty, które nabierają wyśmienitego smaku im dłużej stoją. Są też takie, które smakują najlepiej w początkowych okresach. |
Autor: | macbulwa [ 6 mar 2018, o 12:55 ] |
Tytuł: | Re: TESTY KONIEC JESIENI 2017 - DARK LAGER |
caffe23 napisał(a): Mała uwaga odnośnie aromatu DARK LAGER Przetestowalem ponownie te same probki (odstaly wiec X czasu wiecej). Nic sie nie zmienilo. Czuje wyrazna nutke fermantacji, ale czulem ja juz poprzednio. Czy tym razem jest ona silniejsza? Nie jestem przekonany (choc tym razem dziala sugestia i sie tej fermantacji wrecz doszukuje).Mieszanka najlepiej smakuje po dwu tygodniowym leżakowaniu od momentu zmieszania aromatu z bazą i należy ją zużyć w ciągu miesiąca. Po około sześciu tygodniach stopniowo zmienia się smak i zapach. Nie smakuje już jak ciemne piwo, porter, kwas chlebowy, zanika kwaśność i rześkość. Smak zaczyna bardziej przypominać zwietrzałe lub przeterminowane (popsute) piwo a sama mieszanka pachnie jak drożdże. Nie przyjemny staje się również zapach dla otoczenia z wydychanej chmury. Nie należy przygotowywać sobie większych ilości liquidu sporządzonego z tego aromatu. Nastawiłem nową, niewielką porcję aby sprawdzić czy aby sam aromat nie zmienił smaku, nie popsuł się po ponad dwu miesięcznym staniu na półce w chłodnym i ciemnym miejscu. caffe23 napisał(a): Nowa mieszanka leżakowała w piwnicy około dwóch tygodni. A moze tu jest sedno sprawy - u mnie mieszanki lezakuja w temperaturze pokojowej.Edit: pisze sie "fermentacja" a nie fermantacja |
Autor: | caffe23 [ 6 mar 2018, o 13:10 ] |
Tytuł: | Re: TESTY KONIEC JESIENI 2017 - DARK LAGER |
Ta fermentacja to bardziej w zapachu. Nowa próbka pachnie świeżo, "porterowo", piwnie a nawet tytoniowo, natomiast stara fermentacyjnie, octowo. |
Autor: | caffe23 [ 6 mar 2018, o 13:19 ] |
Tytuł: | Re: TESTY KONIEC JESIENI 2017 - DARK LAGER |
macbulwa napisał(a): Nowa mieszanka leżakowała w piwnicy około dwóch tygodni. A moze tu jest sedno sprawy - u mnie mieszanki lezakuja w temperaturze pokojowej. Na pewno ma to jakiś związek. Tylko u mnie po dwóch tygodniach w piwnicy (ta stara próbka) zdążyła jeszcze poleżeć ze 2-3 tyg. w ciepłym zanim zauważyłem zmiany. |
Autor: | macbulwa [ 6 mar 2018, o 13:27 ] |
Tytuł: | Re: TESTY KONIEC JESIENI 2017 - DARK LAGER |
Tak, fermentacja byla i jest zauwazalna przy wydmuchiwaniu nosem. Dla osob trzecich zapewne latwo wyczuwalna w wydychanej chmurze. Ale u mnie nie pojawily sie sygnaly "skwasnienia". Ciagle jest to fermentacja drozdzowa. Wyjasnienia sytuacji moga byc rozmaite. Moze temparatura, moze rodzaj bazy, moze cos ... U mnie stezenie aromatu jest praktycznie dwu,trzykrotnie mniejsze. Proponowalbym Kolegom Testerom, ktorym zostaly probki ponowne ich przetestowanie. Mielibysmy potwierdzenie. Tak jak jest, to na dwoje babka wrozyla |
Autor: | KevNash [ 6 mar 2018, o 14:22 ] |
Tytuł: | Re: TESTY KONIEC JESIENI 2017 - DARK LAGER |
Actually I vape a new mix I just did, so the flavour is more than 6 weeks old. No change on my side, still my nice Dark Lager with his lovely fermented taste. I keep the flavour at the office, so at warm temperature. W samej rzeczy wapuję nową mieszankę tak samo, więc aromat jest ten sam po ponad 6 tygodniach. Z mojej strony nie odnotowałem zmian, to wciąż mój ulubiony Dark lager z uroczą fermentującą nuta. Trzymam aromat w biurze, czyli w ciepłej temperaturze. |
Autor: | macbulwa [ 6 mar 2018, o 16:38 ] |
Tytuł: | Re: TESTY KONIEC JESIENI 2017 - DARK LAGER |
Salut KevNash, Tournoi d'Inawera 2018: match France-Pologne 2:1 caffe23 - oczywiscie z tym meczem 2:1 tylko zartuje |
Autor: | caffe23 [ 6 mar 2018, o 18:57 ] |
Tytuł: | Re: TESTY KONIEC JESIENI 2017 - DARK LAGER |
Rozumiem. Poczekam kilkanaście dni na reakcję nowej próbki. Jak będzie podobna sytuacja, zgonię to na kilkanaście anten GSM umieszczonych na kościele, sto metrów w prostej linii od mojego okna A tak na poważnie to może faktycznie zły wpływ ma niska temperatura w pierwszej fazie dojżewania. Wino swojej roboty jak się nastawi to również powinno stać w ciepłym. |
Autor: | KevNash [ 6 mar 2018, o 19:43 ] |
Tytuł: | Re: TESTY KONIEC JESIENI 2017 - DARK LAGER |
macbulwa napisał(a): Salut KevNash, Tournoi d'Inawera 2018: match France-Pologne 2:1 caffe23 - oczywiscie z tym meczem 2:1 tylko zartuje he he Salut Monsieur macbulwa he he Hello Mister macbulwa |
Autor: | macbulwa [ 7 mar 2018, o 19:24 ] |
Tytuł: | Re: TESTY KONIEC JESIENI 2017 - DARK LAGER |
caffe23 napisał(a): A tak na poważnie to może faktycznie zły wpływ ma niska temperatura w pierwszej fazie dojżewania. Moze to miec wplyw. Moje mieszanki do testow dojrzewaja w temperature pokojowej. Jak w ksiazce pisze. Ale na swoj prywatny uzytek przyspieszam maceracje plynow (np. gdy dodaje do bazy gliceryne) ogrzewajac je przez kilkanascie minut w naczyniu z goraca woda z kranu (~60°C?) i wstrzasajac. Opinia chemikow, ze to podgrzewanie powoduje wytracanie sie nikotyny absolutnie nie jest przekonujaca - skoro w zamknietej butli sie nawet i wytraci, to przez logike po wstrzasnieciu butelacha nikotyna "wroci" do mieszanki. Bo przez plastikowy korek nie odparuje przeciez w kosmos. Wino swojej roboty jak się nastawi to również powinno stać w ciepłym. (Powyzsze refleksje nie sa dywagacjami kompletnego dyletanta - w swojej domenie zawodowej jestem niezlym chemikiem.) |
Strona 3 z 4 | Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |