FORUM INAWERA

INAWERA , E-PALENIA NOWA ERA
Teraz jest 16 kwi 2024, o 18:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 mar 2016, o 14:00 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lis 2012, o 18:52
Posty: 627
Lokalizacja: Podkarpacie
Dziękuję *inawera* za możliwość przetestowania nowych smaków. To chyba najdłuższe moje testy. Wszystko się wydłużyło przez chorobę.
Pozdrawiam.

_________________
http://www.naszkubula.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 mar 2016, o 18:29 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 mar 2012, o 22:51
Posty: 447
Lokalizacja: "Tymczasowo" W-wa
Zwykle nie melduję zakończenia testów, ale w tym wypadku chciałbym podzielić się niepokojącą obserwacją. Większość ostatnich mieszanek w moich stężeniach (od 2 do 8%) przyjmuje barwy, które dla mnie przestają być akceptowalne, szczególnie po dłuższym okresie leżakowania - około miesiąca. Domyślam się, że pewnych smaków nie da się uzyskać nie używając dodatków zabarwiających liquid, jednak w przypadku "custardów" nawet konsystencja zrobiła się taka jakaś "oleista". Jedyne, co mogłoby mnie do takich aromatów przekonać, to informacja, że są one np. termostabilne przy krótkim ogrzewaniu do 250 C. Pamiętam, że na spotkaniu w Kazimierzu, była mowa o tym, że część aromatów ma podobne własności.

PS. Zdaję sobie sprawę, że nie zawsze barwa przekłada się na ilość nagaru na grzałce, ale zawsze przekłada się na kolor nośnika liquidu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 mar 2016, o 09:22 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 maja 2010, o 22:22
Posty: 1870
dzizas napisał(a):
Zwykle nie melduję zakończenia testów, ale w tym wypadku chciałbym podzielić się niepokojącą obserwacją. Większość ostatnich mieszanek w moich stężeniach (od 2 do 8%) przyjmuje barwy, które dla mnie przestają być akceptowalne, szczególnie po dłuższym okresie leżakowania - około miesiąca. Domyślam się, że pewnych smaków nie da się uzyskać nie używając dodatków zabarwiających liquid, jednak w przypadku "custardów" nawet konsystencja zrobiła się taka jakaś "oleista". Jedyne, co mogłoby mnie do takich aromatów przekonać, to informacja, że są one np. termostabilne przy krótkim ogrzewaniu do 250 C. Pamiętam, że na spotkaniu w Kazimierzu, była mowa o tym, że część aromatów ma podobne własności.

PS. Zdaję sobie sprawę, że nie zawsze barwa przekłada się na ilość nagaru na grzałce, ale zawsze przekłada się na kolor nośnika liquidu.


Sprawa dla Agnieszki, ale nie będę jej głowy zawracał.
Custardów nie będziemy robić.
Pozdrawiam.
Irek.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL