FORUM INAWERA
http://www.forum.inawera.com/

PYTANIA DO AGNIESZKI
http://www.forum.inawera.com/viewtopic.php?f=122&t=3440
Strona 5 z 8

Autor:  caffe23 [ 8 lut 2015, o 14:44 ]
Tytuł:  Re: PYTANIA DO AGNIESZKI

Mam do dyspozycji w domu praktycznie całe, nieogrzewane podpiwniczenie gdzie zrobiłem sobie małe laboratorium do mieszania aromatów.
Panuje tam temperatura około 16-17 stopni.
Zauważyłem, że gdy przeniosę część mieszanek na górę do ogrzewanej części domu gdzie jest temperatura niespadająca poniżej 22 stopni mieszanki dojrzewają szybciej.

Czy dłuższy okres leżakowania ale w temperaturze 16st. nie wpływa negatywnie na smak mieszanek?

Jaka powinna być temperatura (zalecana) w pomieszczeniu gdzie dojrzewają nasze mieszanki z aromatami, które testujemy?

Autor:  Given [ 10 lut 2015, o 10:54 ]
Tytuł:  Re: PYTANIA DO AGNIESZKI

caffe23 napisał(a):
Mam do dyspozycji w domu praktycznie całe, nieogrzewane podpiwniczenie gdzie zrobiłem sobie małe laboratorium do mieszania aromatów.
Panuje tam temperatura około 16-17 stopni.
Zauważyłem, że gdy przeniosę część mieszanek na górę do ogrzewanej części domu gdzie jest temperatura niespadająca poniżej 22 stopni mieszanki dojrzewają szybciej.

Czy dłuższy okres leżakowania ale w temperaturze 16st. nie wpływa negatywnie na smak mieszanek?

Jaka powinna być temperatura (zalecana) w pomieszczeniu gdzie dojrzewają nasze mieszanki z aromatami, które testujemy?


Z doświadczenia z pracy nad dodatkami do Oleju Napędowego, okres "dojrzewania" (kondycjonowania) nie wpływa negatywnie na jakość "mieszanki", chyba że leżakujesz lq w ekstremalnych warunkach (w domu raczej niewykonalne :P ).

Autor:  agaarom1 [ 10 lut 2015, o 12:36 ]
Tytuł:  Re: PYTANIA DO AGNIESZKI

Witam wszystkich bardzo gorąco:)
Bardzo się cieszę, że bez się podoba nie mówiąc już, że jest lepszy od wzorca *yahoo* . Co do dojrzewania aromatu to temperatura, światło oraz czas jak najbardziej mają wpływ. W dużej mierze zależy to od składu chemicznego kompozycji i tak najbardziej optymalną temperaturą jest 18 stopni, chociaż w przypadku aromatów zawierających olejki to 6-12 stopni, zaś kompozycje zawierające duże ilości waniliny, czy etylowaniliny temperatura około 20 stopni ponieważ wanilina czy etylowanilina mają tendencję, przy niższych temperaturach do krystalizacji, co widzieliśmy w buteleczkach na wcześniejszych zdjęciach. Czas odgrywa też bardzo istotną rolę najbardziej optymalny jest okres około miesiąca aby cała kompozycja mogła się dobrze zbukietować.

Pozdrawiam
Aga

Autor:  populares [ 13 lut 2015, o 20:38 ]
Tytuł:  Re: PYTANIA DO AGNIESZKI

Witam
Na tzw. zielonym forum ludzie piszą, że odstawiają mieszanki na kaloryfer, do mikrofalówki - generalnie podwyższają temperaturę żeby przyśpieszyć dojrzewanie. Stary Chemik pisze, że wyższa temperatura wpływa na utlenianie nikotyny, tutaj czytam opinię fachowca, że najlepsza temp. to 16-18. Czyli wyższa temperatura nic nie przyśpieszy? Czy trzymanie mieszanek w 40-50 stopniach przez kilka-kilkanaście godzin może zaszkodzić mieszance(nikotynie)?

Autor:  RobcigM [ 16 lut 2015, o 12:11 ]
Tytuł:  Re: PYTANIA DO AGNIESZKI

Pani Agnieszko.
W świetle badań Dr. K.Farsalinos :
http://gfn.net.co/downloads/2014/poster ... 0DA_AP.pdf
oraz tego (zbyt alarmistycznego) artykułu:
http://www.jsonline.com/watchdog/watchd ... 48941.html

Poproszę o odpowiedź czy, i jeśli tak to, w których aromatach Inawery używa się/używano diacetyl i Acetylpropionyl (2,3-pentanodion))?

Jestem świadomy, ze w dymie z papierosów analogowych oba te związki są w znacznie większej koncentracji.

Poroszę o rzeczową odpowiedź.

Autor:  agaarom1 [ 16 lut 2015, o 13:16 ]
Tytuł:  Re: PYTANIA DO AGNIESZKI

Witam:)

Jeżeli chodzi o podwyższenie temperatury to moim zdaniem, nie jest to korzystne dla aromatu, gdyż w skład takiej kompozycji wchodzą różne substancje chemiczne. Jedne są bardzie a inne mniej odporne na wyższą temperaturę, nie wspominając już o nikotynie gdzie wyższa temperatura powoduje jej utlenianie. Ponadto pod wpływem temperatury zachodzą różne procesy chemiczne w aromacie mogą powstawać między innymi acetale, które niekorzystnie oddziaływują na aromat. Dlatego najlepiej jak aromat bukietuje się w temperaturze pokojowej.
Odnośnie zaś, stosowania w naszych aromatach diacetylu i 2,3-pentanedionu muszę pochwalić się, że te związki są od dawna nie używane i nie będą, ponieważ mamy świadomość, że ze względu na (wysoką) edit: niską temperaturę wrzenia 88 stopni związki te mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Pozdrawiam
Aga

Autor:  RobcigM [ 16 lut 2015, o 16:50 ]
Tytuł:  Re: PYTANIA DO AGNIESZKI

Wydaje się, że chodzi raczej o zbyt niską temp. wrzenia Diacetylu ( 88stC) w porównaniu do PG (188st C) i VG (290stC).
Cieszę się, że Inawera nie używa żadnego z ww związków. :)

Autor:  inawera [ 16 lut 2015, o 17:08 ]
Tytuł:  Re: PYTANIA DO AGNIESZKI

RobcigM napisał(a):
Wydaje się, że chodzi raczej o zbyt niską temp. wrzenia Diacetylu ( 88stC) w porównaniu do PG (188st C) i VG (290stC).
Cieszę się, że Inawera nie używa żadnego z ww związków. :)


Tak. Masz rację chodzi o niska temperaturę wrzenia.
Pomyłkę Agnieszki składam na karb tego że oderwałem ją od innych ważnych prac i wręcz zmusiłem do szybkiego odpisania.
Już edytowałem pomyłkę Agnieszki.

Autor:  thomyboz [ 16 lut 2015, o 17:33 ]
Tytuł:  Re: PYTANIA DO AGNIESZKI

w sobote poszlo okolo 150ml bzu z dymem ;)


wszyscy zachwyceni..

kiedy sie zaczyna produkcja ??

i jak juz bez jest .. to czemu nie od razu Hugo zrobic ?? mysle na niemiecko-jezycznym rynku powinno isc..

kwiat czarnego bzu i minimalna kropelka miety..

http://de.wikipedia.org/wiki/Hugo_%28Cocktail%29

Autor:  inawera [ 16 lut 2015, o 18:08 ]
Tytuł:  Re: PYTANIA DO AGNIESZKI

thomyboz napisał(a):
w sobote poszlo okolo 150ml bzu z dymem ;)


wszyscy zachwyceni..

kiedy sie zaczyna produkcja ??

i jak juz bez jest .. to czemu nie od razu Hugo zrobic ?? mysle na niemiecko-jezycznym rynku powinno isc..

kwiat czarnego bzu i minimalna kropelka miety..

http://de.wikipedia.org/wiki/Hugo_%28Cocktail%29



Jesteśmy firmą która w opisach aromatów nie używa "ach jaki super", "hit na rynku" itp.
Podajemy zawsze link do opinii testerów. Dla nas jest to najsprawiedliwszy sposób poinformowania klientów o walorach aromatu.
A testy aromatu właśnie trwają.
To raz.
Dwa to czas na produkcję a z tym bardzo, bardzo krucho.
Za dwa tygodnie Agnieszka wybiera się na Targi Sweet Food i to jest priorytet.
Jak już uporają się z aromatami na targi "czarny bez" zrobi się, przebada się i wprowadzimy do sprzedaży.
Póki co nie mamy nawet wielu opinii do podparcia w opisie.

P.S. Żałujcie że nie byliście u nas w firmie na degustacji bitej śmietany z aromatami jakie na nadchodzące targi zrobiła Aga.
Z siedmiu, sześć palce lizać. Jabłko się nie udało.

Strona 5 z 8 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/