FORUM INAWERA

INAWERA , E-PALENIA NOWA ERA
Teraz jest 14 sie 2018, o 23:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 gru 2014, o 20:55 
Offline

Dołączył(a): 28 lut 2014, o 08:33
Posty: 20
Witam:)
Czy na pewno chodzi o 2-Acetyl Pyrazine? , czy o Diacetyl bo to dwa różne światy. Mianowicie jeżeli rzeczywiście chodzi o 2-Acetyl Pyrazyne to nie ma się czego bać, bo jak dobrze pamiętam temperatura wrzenia dla pyrazyn jest bardzo wysoka ok 220 stopni C i jej szkodliwość przy tak niskim stężeniu moim zdaniem jest niewielka. Co innego gdy mówimy o Diacetylu, czyli inaczej 2,3-butanedione to jest rzeczywiście związek chemiczny,którego temperatura wrzenia ma zaledwie 80 stopni C, czyli mniej niż woda i tu szkodliwość jest niewiadoma. Obecnie pracujemy, żeby w żadnym naszym aromacie nie było Diacetylu ani żadnych innych związków, które mają niską temperaturę wrzenia. Jeszcze jako ciekawość chcę zdradzić, że pyrazyny używa się do większości aromatów spożywczych typu np. kawa, czekolada, sezam, toffi itp.
Pozdrawiam Aga


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 gru 2014, o 21:03 
Offline

Dołączył(a): 28 lut 2014, o 08:33
Posty: 20
Witam:)

Bardzo się cieszę, że aromat trafił w odpowiednie ręce. Jeżeli coś będzie nie tak to poprawię, troszeczkę się dziwię, że jest nijaki bo jest dużo mocniejszy od wzorca ale z fachowcem nie dyskutuję:)

Pozdrawiam
Aga


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 gru 2014, o 14:45 
Offline

Dołączył(a): 28 lut 2014, o 08:33
Posty: 20
W Bożego Narodzenia czas
niech miłość będzie w nas,
niech pokój wokół panuje,
a dobro nad złem króluje!
Wesołych Świąt
życzy Aga
Chcę wszystkim bardzo podziękować, a w szczególności Irkowi za to, że mogę być tutaj razem z Wami i z nadzieją patrzeć w przyszłość WESOŁYCH ŚWIĄT!!!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 gru 2014, o 19:33 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 paź 2014, o 19:30
Posty: 127
pierwsze wrażenie z regularnego spotkańa Vaperow (dokad wziąłem mydło :D aby spróbować :D )


WOW ..
zajebiste
To jest pyszne
brakuje coś słodkiego

Musze nowego namieszac, jak postoji do nastepnego roku, bede dalej testowac .. ( z kolegami)

_________________
Obrazek Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 sty 2015, o 02:19 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 paź 2013, o 01:30
Posty: 367
Lokalizacja: Białystok
Skąd bierze się, czy też może jaki składnik aromatu powoduje tak intensywne barwienie i ciemnienie liquidu?
Obrazek
Powyższy liquid został zmieszany 6 grudnia ubiegłego roku na vpg12 w proporcji 1 kropla aromatu na 1 mililitr bazy. Po zmieszaniu leżakował cały czas w zamkniętym pudełku bez dostępu światła.
(aromat waniliowy, nie z Inawery)
Piotrek stwierdził, że:
elPetto napisał(a):
biszkopt też tak ciemnieje

(zapewne chodziło mu o inawerowy)

_________________
ObrazekObrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 sty 2015, o 12:59 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 gru 2013, o 03:04
Posty: 1061
Lokalizacja: France
To w zasadzie nie pytanie, tylko informacja o specyficznym zachowaniu aromatu "Kremowy" jaki dostalem w nowych testach.
Aromat skrystalizowany w 1/3 zawartosci:
Obrazek
Grubosc warstwy krysztalkow lepiej widoczna w lustrzanym odbiciu na smartfonie.
Aromat pozostaje w temperaturze pokojowej od wczoraj i ilosc krysztalkow zmniejszyla sie (bez wstrzasania) do warstwy grubosci 1mm, wiec widocznie krystalizacja zachodzi w nizszych temperaturach.

_________________
Obrazek Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 sty 2015, o 23:35 
Offline

Dołączył(a): 4 mar 2013, o 13:45
Posty: 246
macbulwa napisał(a):
To w zasadzie nie pytanie, tylko informacja o specyficznym zachowaniu aromatu "Kremowy" jaki dostalem w nowych testach.
Aromat skrystalizowany w 1/3 zawartosci:
Obrazek
Grubosc warstwy krysztalkow lepiej widoczna w lustrzanym odbiciu na smartfonie.
Aromat pozostaje w temperaturze pokojowej od wczoraj i ilosc krysztalkow zmniejszyla sie (bez wstrzasania) do warstwy grubosci 1mm, wiec widocznie krystalizacja zachodzi w nizszych temperaturach.


Miałem taką samą sytuację u mnie kryształki były podłużne ale po ogrzaniu do temperatury pokojowej i wymieszaniu wróciło do normy tzn do stanu płynnego, ale ciekawe zagadnienie

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 lut 2015, o 16:21 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 paź 2014, o 19:30
Posty: 127
bez dojrzal i zostal przetestowany ...

lepszy niz orginal :)

14.2 jest jeszcze "stammtisch" u kolegi w shopie, bedze tam ~20-30 osob. Zobaczymy co powiedza

_________________
Obrazek Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 lut 2015, o 16:35 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 mar 2014, o 00:33
Posty: 143
Witam Pani Agnieszko!

Chciałem zapytać czy byłaby możliwość przygotowania jakiś aromatów w oparciu o smaki herbaciane? Nie orientuję się czy duży byłby popyt na tego rodzaju smaki, ale pisałem w pomysłach na aromaty to nikt nie odpisał.

Super smaczne są jak dla mnie herbaty dilmah o przeróżnych smakach, każda smakuje inaczej.

Dokładnie chodzi mi o te:
http://www.sklep.dilmah.pl/c/pl/7_13/2/ ... owane.html

_________________
Obrazek
Strony internetowe olsztyn


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 lut 2015, o 17:27 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 maja 2010, o 22:22
Posty: 1779
Kubol napisał(a):
Witam Pani Agnieszko!

Chciałem zapytać czy byłaby możliwość przygotowania jakiś aromatów w oparciu o smaki herbaciane? Nie orientuję się czy duży byłby popyt na tego rodzaju smaki, ale pisałem w pomysłach na aromaty to nikt nie odpisał.

Super smaczne są jak dla mnie herbaty dilmah o przeróżnych smakach, każda smakuje inaczej.

Dokładnie chodzi mi o te:
http://www.sklep.dilmah.pl/c/pl/7_13/2/ ... owane.html


Zapewne można ale Agnieszka szykuje Aromatino na targi Sweet Food, a i ma trochę "rozbiorów" nad którymi musi się pochylić.
Ale pomysł godny zainteresowania.
Przypomnij za dwa miesiące.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL