Romek napisał(a):
Moje pytanie dotyczy koncentratów a dokładniej ich procentowego stężenia w stosunku do aromatów.
Najprościej będzie to chyba wytłumaczyć podając o ile kropel mniej na 10 ml trzeba użyć,
by otrzymać taki sam smak, jak w przypadku aromatu, więc proszę o takie porównanie.
Jeśli mój klient stosował 20 kropel aromatu na 10 ml bazy, to ile musi zastosować koncentratu ???
(sorry za wcinkę, ale...niech tam Aga maceruje w kąciku nowe smaki, a nie biega z liczydłem po laboratorium

)
Wiedza o różnicach procentowych w stężeniach poszcz.aromatów na niewiele się zda, bo klient może się zagubić
w obliczeniach przy uwzględnieniu współczynnika wielkości kropli (a jest różnica między starymi i nowymi zakraplaczami).
Z przyczyn ogólnie znanych i oczywistych (subiektywne preferencje i odczucia smakowe) - dozowania nie można ustalić "urzędowo".
O tym, jak różne (w obrębie jednego, bądź całej rodzinki/serii aromatów) bywa dawkowanie, doznania smakowe, czy 'zachowanie' aromatów w mieszankach
można się przekonać, np. czytając opinie testerów i dlatego najlepszą i najpewniejszą metodą znalezienia własnego dawkowania
- wciąż pozostają "doświadczenia własnoręczne" (rozrobienie jednej, lub dla skrócenia czasu oczekiwania - wielu próbek testowych).
Nie należy ulegać zbytnio 'magii' okr."koncentrat" - bo ma ono odróżnić nowe, poprawione również pod wzgl. intensywności smaki od starych,
a nie sugerować b.małego, czy wręcz nikłego dawkowania aromatu.

Charakterystyka Maceranta:
- okres sponsorowania Monopolu Tytoniowego: 28 lat, z nosem w chmurach: od 10.10.2010
- preferowane smaki: tytoniówki, ulub. przerywniki: deserowe