FORUM INAWERA
http://www.forum.inawera.com/

AROMAT WIŚNIA/CHERRY FLAVOUR
http://www.forum.inawera.com/viewtopic.php?f=112&t=3105
Strona 4 z 4

Autor:  elPetto [ 26 kwi 2014, o 03:21 ]
Tytuł:  Re: AROMAT WIŚNIA/CHERRY FLAVOUR

Aromat: Cherry
Stężenia próbek (gtt) /baza (ml): 16,20,24/10 VPG, 14/5 TBV
Czas dojrzewania: powyżej 10 dni
Testowane na: drippery, BT804, Vision VT

(Krótki) opis mieszanki/wrażenia smakowe: 'napój wiśniowy', o wyraźnie 'pestkowym' zabarwieniu smakowym

Najlepsze stężenie: 20-24gtt/10ml

Ocena punktowa walorów aromatu:

a) Odwzorowanie dedykowanego smaku w mieszance (0-4pkt)
(0-słabe/nijakie/pomyłka, 1-dostateczne, 2-dobre, 3-wzorowe, 4-idealne)
Punkty: 3

b) Intensywność aromatu (0-2pkt)
(0-słaba, 1-średnia, 2-wysoka)
Punkty: 1

c) Kompozycja aromatu/ogólnie aromat jest...(0-3pkt)
(0-nijaki, 1-pospolity, 2-dobry, 3-wyborny/wyśmienity)
Punkty: 2

d) Dodaję do ulubionych (0-3pkt)
(0-nie, 1-jako okazjonalny, 2-jako stały "przerywnik'" 3-do ciągłego chmurzenia)
Punkty: 2

OGÓLNA OCENA: 8 pkt
(suma punktów a+b+c+d)

Uwagi:
pojawiła się pewna prawidłowość podczas chmurzenia próbek testowych: pierwsze buszki - czysta wisienka, a za chwilę już wyczuwalna 'pestka'.

ad a) i c) - nie przyznałem 'maxa' ze względu na ten pestkowy posmak, choć mnie on wielce nie przeszkadza, ale smak owocu jest przeważnie kojarzony z miąższem - pomijając przetwory z całych wiśni, czy autora tekstu piosenki - który był "gotów kilo wiśni zjeść z pestkami" (bez dopowiedzenia, czy tylko połykał, czy rozgryzał...) ;)

ad d) przerywnik, ale delikatnie 'podrasowany' np. biszkopcikiem, czy/i rumem






jakby się kto pytał...

Metoda przeprowadzania testów:

- rozrobienie próbki 5ml ('pilota') z dawkowaniem aromatu oszacowanym głównie na podstawie oceny intensywności poprzez "test węchowy".
Wstępna próba smaku metodą 'drip' (bezpośrednie zakrapianie grzałki) - ponowiona dnia następnego (przeważnie/dodatkowo w zalanym parowniku) i wówczas sporządzenie optymalnej próbki pilotażowej (dopełnienie do 10ml), która staje się 'buteleczką dla niecierpliwych' - czyli do 'codziennej degustacji' i obserwacji zachowania mieszanki w 'okresie dojrzewania'.

- rozrobienie 'sąsiadów', czyli kilku próbek (na jednej, lub dwóch/trzech posiadanych rodzajach baz) o dawkowaniu aromatu o 2-5 kropel mniej i więcej w stosunku do "pilota", przeznaczonych do prób smakowych po conajmniej 10-dniowym okresie 'leżakowania' (dodatkowe wspomaganie mieszania poprzez wstrząsanie butelkami co 2-3 dni, lub w każdej innej chwili, gdy akurat nie ma co zrobić z rękami, lub jest nerwowo podczas oglądania rozgrywek sportowych ;) )

- próby smakowe przeprowadzam na popularnych (wyprodukowanych w ciągu ostatnich 3 lat) parownikach sznurkowych (dolno- i górnogrzałkowych), oraz kartomizerach watkowych.
Do metody 'drip' używam specjalnie dostosowane kartomizery z knotem sznurowym, oraz atomizery '510' i 'tanki'.
Celem ugruntowania/korekty opinii - w miarę możliwości i potrzeb - testy mieszanek przeprowadzam w odstępach czasowych.


Flavour: Cherry
Concentration of the samples (drops) / (ml) 12, 16, 20 /10
Base (mg): VPG
Time of steeping: above 10 days
Tested on: drippers, BT804
(Brief) mix description/taste’s impressions: „Cherry juice” of a clearly stony character.

Best concentration: 20-24 drops/10 ml

Points’ estimation of flavour’s quality:

a) Reflection of a dedicted flavour in the mix (0-4 points)
(0-weak/neutral/mistake, 1-passable, 2-good, 3-exemplary, 4-perfect)
Points: 3
b) Intensity of a flavour (0-2 points)
(0-weak, 1-average, 2-high)
Points: 1
c) Flavour’s composition/basically the flavour is…(0-3 points)
(0-neutral, 1-ordinary, 2-as a permanent „break”, 3-to all day vape)
Points: 2
d) I add to the favourites (0-3 points)
(0-no, 1-as occasional, 2- as a constant „break”, 3-to all day vape)
Points: 2

General grade: 8
(total points a+b+c+d)

Remarks: There was a regularity while vaping tested samples: first puffs – pure cherry and after a while a stone was already recognizable.
Ad a) and c) I didn’t rate it with „maximum” points because of this stony after taste however, it doesn’t bother me much. But the taste of a fruit is usually associated with pulp – omitting jams from the whole cherries or author of the lyrics of a song, who was „ready to eat a kilo of cherries with stones”.
Ad d) Break but delicately improved with eg. a biscuit or/and rum.

Autor:  Alex3579 [ 8 maja 2014, o 14:03 ]
Tytuł:  Re: AROMAT WIŚNIA/CHERRY FLAVOUR

Aromat: WIŚNIA
Stężenia próbek (gtt) /(ml)6,8,10,12,14/10ml
Baza (mg):VPG+
Czas dojrzewania: powyżej 10 dni
Testowane na: IGO-L, microcoil-wata, 2Ohm, SID 9,5W
(Krótki)opis mieszanki/wrażenia smakowe: Porządna wisienka. Z racji tego, że wole słodkie owoce, mi odpowiada (chodź w poprzednich testach była lepsza). Myślę, że żeby zadowolić inne podniebienia, przydało by jej się trochę kwaskowatości.

Najlepsze stężenie: 10

Ocena punktowa walorów aromatu:

a) Odwzorowanie dedykowanego smaku w mieszance (0-4pkt)
(0-słabe/nijakie/pomyłka, 1-dostateczne, 2-dobre, 3-wzorowe, 4-idealne)
Punkty: 2

b) Intensywność aromatu (0-2pkt)
(0-słaba, 1-średnia, 2-wysoka)
Punkty: 2

c) Kompozycja aromatu/ogólnie aromat jest...(0-3pkt)
(0-nijaki, 1-pospolity, 2-dobry, 3-wyborny/wyśmienity)
Punkty: 2

d) Dodaję do ulubionych (0-3pkt)
(0-nie, 1-jako okazjonalny, 2-jako stały "przerywnik'" 3-do ciągłego chmurzenia)
Punkty: 1

OGÓLNA OCENA: 7
(suma punktów a+b+c+d)

Flavour: CHERRY
Concentration of the samples (drops) / (ml): 6, 8, 10, 12, 14 drops/ml
Base (mg): VPG+
Time of steeping: above 10 days
Tested on: IGO-L, micrcoil-cotton, 2Ohm, SID 9,5W
(Brief) mix description/taste’s impressions: A decent cherry. As I like sweet fruits I like it as well (in the previous tests the cherry was better though). I think that to please to others palates it needs a bit of sourness.

Best concentration: 10

Points’ estimation of flavour’s quality:

a) Reflection of a dedicted flavour in the mix (0-4 points)
(0-weak/neutral/mistake, 1-passable, 2-good, 3-exemplary, 4-perfect)
Points: 2
b) Intensity of a flavour (0-2 points)
(0-weak, 1-average, 2-high)
Points: 2
c) Flavour’s composition/basically the flavour is…(0-3 points)
(0-neutral, 1-ordinary, 2-as a permanent „break”, 3-to all day vape)
Points: 2
d) I add to the favourites (0-3 points)
(0-no, 1-as occasional, 2- as a constant „break”, 3-to all day vape)
Points: 1

General grade: 7
(total points a+b+c+d)

Autor:  macbulwa [ 1 kwi 2015, o 12:48 ]
Tytuł:  Re: AROMAT WIŚNIA/CHERRY FLAVOUR

Jako ciekawostka:

Odnalazlem butelke "WISNI + Vanille" z data sporzadzenia mieszanki 19.04.2014 (minal prawie rok :!: )
Jest pycha - lagodna, slodko-kwaskowa wisienka...

Strona 4 z 4 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/