FORUM INAWERA http://www.forum.inawera.com/ |
|
AROMAT WIŚNIA/CHERRY FLAVOUR http://www.forum.inawera.com/viewtopic.php?f=112&t=3105 |
Strona 4 z 4 |
Autor: | elPetto [ 26 kwi 2014, o 03:21 ] |
Tytuł: | Re: AROMAT WIŚNIA/CHERRY FLAVOUR |
Aromat: Cherry Stężenia próbek (gtt) /baza (ml): 16,20,24/10 VPG, 14/5 TBV Czas dojrzewania: powyżej 10 dni Testowane na: drippery, BT804, Vision VT (Krótki) opis mieszanki/wrażenia smakowe: 'napój wiśniowy', o wyraźnie 'pestkowym' zabarwieniu smakowym Najlepsze stężenie: 20-24gtt/10ml Ocena punktowa walorów aromatu: a) Odwzorowanie dedykowanego smaku w mieszance (0-4pkt) (0-słabe/nijakie/pomyłka, 1-dostateczne, 2-dobre, 3-wzorowe, 4-idealne) Punkty: 3 b) Intensywność aromatu (0-2pkt) (0-słaba, 1-średnia, 2-wysoka) Punkty: 1 c) Kompozycja aromatu/ogólnie aromat jest...(0-3pkt) (0-nijaki, 1-pospolity, 2-dobry, 3-wyborny/wyśmienity) Punkty: 2 d) Dodaję do ulubionych (0-3pkt) (0-nie, 1-jako okazjonalny, 2-jako stały "przerywnik'" 3-do ciągłego chmurzenia) Punkty: 2 OGÓLNA OCENA: 8 pkt (suma punktów a+b+c+d) Uwagi: pojawiła się pewna prawidłowość podczas chmurzenia próbek testowych: pierwsze buszki - czysta wisienka, a za chwilę już wyczuwalna 'pestka'. ad a) i c) - nie przyznałem 'maxa' ze względu na ten pestkowy posmak, choć mnie on wielce nie przeszkadza, ale smak owocu jest przeważnie kojarzony z miąższem - pomijając przetwory z całych wiśni, czy autora tekstu piosenki - który był "gotów kilo wiśni zjeść z pestkami" (bez dopowiedzenia, czy tylko połykał, czy rozgryzał...) ad d) przerywnik, ale delikatnie 'podrasowany' np. biszkopcikiem, czy/i rumem jakby się kto pytał... Metoda przeprowadzania testów: - rozrobienie próbki 5ml ('pilota') z dawkowaniem aromatu oszacowanym głównie na podstawie oceny intensywności poprzez "test węchowy". Wstępna próba smaku metodą 'drip' (bezpośrednie zakrapianie grzałki) - ponowiona dnia następnego (przeważnie/dodatkowo w zalanym parowniku) i wówczas sporządzenie optymalnej próbki pilotażowej (dopełnienie do 10ml), która staje się 'buteleczką dla niecierpliwych' - czyli do 'codziennej degustacji' i obserwacji zachowania mieszanki w 'okresie dojrzewania'. - rozrobienie 'sąsiadów', czyli kilku próbek (na jednej, lub dwóch/trzech posiadanych rodzajach baz) o dawkowaniu aromatu o 2-5 kropel mniej i więcej w stosunku do "pilota", przeznaczonych do prób smakowych po conajmniej 10-dniowym okresie 'leżakowania' (dodatkowe wspomaganie mieszania poprzez wstrząsanie butelkami co 2-3 dni, lub w każdej innej chwili, gdy akurat nie ma co zrobić z rękami, lub jest nerwowo podczas oglądania rozgrywek sportowych ) - próby smakowe przeprowadzam na popularnych (wyprodukowanych w ciągu ostatnich 3 lat) parownikach sznurkowych (dolno- i górnogrzałkowych), oraz kartomizerach watkowych. Do metody 'drip' używam specjalnie dostosowane kartomizery z knotem sznurowym, oraz atomizery '510' i 'tanki'. Celem ugruntowania/korekty opinii - w miarę możliwości i potrzeb - testy mieszanek przeprowadzam w odstępach czasowych. Flavour: Cherry Concentration of the samples (drops) / (ml) 12, 16, 20 /10 Base (mg): VPG Time of steeping: above 10 days Tested on: drippers, BT804 (Brief) mix description/taste’s impressions: „Cherry juice” of a clearly stony character. Best concentration: 20-24 drops/10 ml Points’ estimation of flavour’s quality: a) Reflection of a dedicted flavour in the mix (0-4 points) (0-weak/neutral/mistake, 1-passable, 2-good, 3-exemplary, 4-perfect) Points: 3 b) Intensity of a flavour (0-2 points) (0-weak, 1-average, 2-high) Points: 1 c) Flavour’s composition/basically the flavour is…(0-3 points) (0-neutral, 1-ordinary, 2-as a permanent „break”, 3-to all day vape) Points: 2 d) I add to the favourites (0-3 points) (0-no, 1-as occasional, 2- as a constant „break”, 3-to all day vape) Points: 2 General grade: 8 (total points a+b+c+d) Remarks: There was a regularity while vaping tested samples: first puffs – pure cherry and after a while a stone was already recognizable. Ad a) and c) I didn’t rate it with „maximum” points because of this stony after taste however, it doesn’t bother me much. But the taste of a fruit is usually associated with pulp – omitting jams from the whole cherries or author of the lyrics of a song, who was „ready to eat a kilo of cherries with stones”. Ad d) Break but delicately improved with eg. a biscuit or/and rum. |
Autor: | Alex3579 [ 8 maja 2014, o 14:03 ] |
Tytuł: | Re: AROMAT WIŚNIA/CHERRY FLAVOUR |
Aromat: WIŚNIA Stężenia próbek (gtt) /(ml)6,8,10,12,14/10ml Baza (mg):VPG+ Czas dojrzewania: powyżej 10 dni Testowane na: IGO-L, microcoil-wata, 2Ohm, SID 9,5W (Krótki)opis mieszanki/wrażenia smakowe: Porządna wisienka. Z racji tego, że wole słodkie owoce, mi odpowiada (chodź w poprzednich testach była lepsza). Myślę, że żeby zadowolić inne podniebienia, przydało by jej się trochę kwaskowatości. Najlepsze stężenie: 10 Ocena punktowa walorów aromatu: a) Odwzorowanie dedykowanego smaku w mieszance (0-4pkt) (0-słabe/nijakie/pomyłka, 1-dostateczne, 2-dobre, 3-wzorowe, 4-idealne) Punkty: 2 b) Intensywność aromatu (0-2pkt) (0-słaba, 1-średnia, 2-wysoka) Punkty: 2 c) Kompozycja aromatu/ogólnie aromat jest...(0-3pkt) (0-nijaki, 1-pospolity, 2-dobry, 3-wyborny/wyśmienity) Punkty: 2 d) Dodaję do ulubionych (0-3pkt) (0-nie, 1-jako okazjonalny, 2-jako stały "przerywnik'" 3-do ciągłego chmurzenia) Punkty: 1 OGÓLNA OCENA: 7 (suma punktów a+b+c+d) Flavour: CHERRY Concentration of the samples (drops) / (ml): 6, 8, 10, 12, 14 drops/ml Base (mg): VPG+ Time of steeping: above 10 days Tested on: IGO-L, micrcoil-cotton, 2Ohm, SID 9,5W (Brief) mix description/taste’s impressions: A decent cherry. As I like sweet fruits I like it as well (in the previous tests the cherry was better though). I think that to please to others palates it needs a bit of sourness. Best concentration: 10 Points’ estimation of flavour’s quality: a) Reflection of a dedicted flavour in the mix (0-4 points) (0-weak/neutral/mistake, 1-passable, 2-good, 3-exemplary, 4-perfect) Points: 2 b) Intensity of a flavour (0-2 points) (0-weak, 1-average, 2-high) Points: 2 c) Flavour’s composition/basically the flavour is…(0-3 points) (0-neutral, 1-ordinary, 2-as a permanent „break”, 3-to all day vape) Points: 2 d) I add to the favourites (0-3 points) (0-no, 1-as occasional, 2- as a constant „break”, 3-to all day vape) Points: 1 General grade: 7 (total points a+b+c+d) |
Autor: | macbulwa [ 1 kwi 2015, o 12:48 ] |
Tytuł: | Re: AROMAT WIŚNIA/CHERRY FLAVOUR |
Jako ciekawostka: Odnalazlem butelke "WISNI + Vanille" z data sporzadzenia mieszanki 19.04.2014 (minal prawie rok ) Jest pycha - lagodna, slodko-kwaskowa wisienka... |
Strona 4 z 4 | Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |