Metoda przeprowadzania testów:
- rozrobienie próbki 5ml ('pilota') z dawkowaniem aromatu oszacowanym głównie na podstawie oceny intensywności poprzez "test węchowy".
Wstępna próba smaku metodą 'drip' (bezpośrednie zakrapianie grzałki) - ponowiona dnia następnego (przeważnie/dodatkowo w zalanym parowniku) i wówczas sporządzenie optymalnej próbki pilotażowej (dopełnienie do 10ml), która staje się 'buteleczką dla niecierpliwych' - czyli do 'codziennej degustacji' i obserwacji zachowania mieszanki w 'okresie dojrzewania'.
- rozrobienie 'sąsiadów', czyli kilku próbek (na jednej, lub dwóch/trzech posiadanych rodzajach baz) o dawkowaniu aromatu o 2-5 kropel mniej i więcej w stosunku do "pilota", przeznaczonych do prób smakowych po conajmniej 10-dniowym okresie 'leżakowania' (dodatkowe wspomaganie mieszania poprzez wstrząsanie butelkami co 2-3 dni, lub w każdej innej chwili, gdy akurat nie ma co zrobić z rękami, lub jest nerwowo podczas oglądania rozgrywek sportowych )
- próby smakowe przeprowadzam na popularnych (wyprodukowanych w ciągu ostatnich 3 lat) parownikach sznurkowych (dolno- i górnogrzałkowych), oraz kartomizerach watkowych.
Do metody 'drip' używam specjalnie dostosowane kartomizery z knotem sznurowym, oraz atomizery '510' i 'tanki'.Aromat: Śliwowica
Stężenie (gtt) /(ml) Baza (mg): 20/10 VPG, 10/5 TBV, 24/10 VPG, 14/5 VPG
Czas dojrzewania: ponad 2 tyg.
Testowane na: dripperki, BT804, ViVi, Vision VT
Opis mieszanki: Mocna, aromatyczna śliwka - w napoju bezalkoholowym (kompocie?)
Na obydwu użytych bazach jest w porządku. Może przesadziłem z dozowaniem - bo aromat jest intensywny - ale ja lubię 'mocne wrażenia', zwłaszcza przy mieszankach 'deserowych'.
Najlepsze stężenie: 20-24gtt/10ml
Ocena jakości aromatu: 8/10pkt
Uwagi: Ocena obniżona za "niezgodność towaru z umową", bo - gdzie jest C2H5OH - ja się pytam?
...i nie mówcie, że (jak teraz czytam) wszystko wylądowało w Gienkowej butelce...
Jest jednak aspekt bardzo pozytywny, bo powiem Wam na ucho, że prawdziwa 'jazda' moich kubków smakowych zaczęła się wówczas, gdy omawianą mieszankę poddałem drobnej modyfikacji - tworząc dodatkowe próbki
(dozowanie na 1ml miesz.Śliwowica, ale to rzecz subiektywna) :
a) 5gtt mieszanki Rum
b) 1-2gtt arom.Amaretto
Pycha!
Flavour: Plum’s vodka
Concentration (drops)/Base (mg): 20/10 VPG, 10/5 TBV, 24/10 VPG, 14/5 VPG
Time of steeping: above 2 weeks.
Tested on: drippers, BT804, ViZVi, Vision VT.
Description of the mix: Strong, aromatic plum – in a alcohol free beverage (compote?). It’s ok on the both used bases. Maybe I overreached myself with the dosage – as the flavour is intensive – but I like „strong impressions”, especially in the „dessert” mixes.
Best concentration: 20-24 drops/10 ml
Estimation of the flavour’s quality: 8/10 points
Remarks: The grade is lowered for „incoherence of the product with a deal” because where is C2H5OH – I ask?
…and don’t tell me that everything is in Giena’s bottle…
However, there’s a very positive aspect because I’ll whisper you that the real „race” of my taste buds began while I modified the mentioned mix – making additional samples (dosage: on 1 ml of Plum’s vodka but it’s subjective):
a) 5 drops of mix Rhum
b) 1-2 drops of a flavour Amaretto
Yummy!
_________________
Charakterystyka Maceranta:
- okres sponsorowania Monopolu Tytoniowego: 28 lat, z nosem w chmurach: od 10.10.2010
- preferowane smaki: tytoniówki, ulub. przerywniki: deserowe